Macam-macam usaha dibuat untuk menarik minat pengguna beralih kepada EV. Di Indonesia, PT PLN (Perusahaan Listrik Negara) menawarkan potongan harga 30% bagi pemilik kenderaan elektrik yang mengecas kenderaan mereka antara 10 malam hingga lima pagi.

Menurut pengarah syarikat, Darmawan Prasodjo, langkah berkenaan adalah sebahagian daripada usaha untuk meningkatkan penggunaan elektrik pada waktu malam, ketika komuniti dan aktiviti industri berada pada tahap minimum. Ia juga mensasarkan untuk menggiatkan lagi pembangunan ekosistem EB di Indonesia, seperti dilaporkan oleh Antara News.

Darmawan berkata, pemilik EV hanya perlu membayar Rp1,100 (RM0.32) per kWh, berbanding tarif normal Rp1,450 (RM0.43). “Untuk itu, memandangkan pengecasan biasanya mengambil masa lima jam sehari dan kami memberikan diskaun dari 10 pm hingga 5 am, kos operasi untuk kenderaan terbabit akan jadi sangat murah,” tambahnya.

Untuk menikmati tarif rendah ini, pemilik EV hanya perlu menghubungi PLN, yang selepas itu akan mengirimkan peranti internet untuk digunakan bersama pengecas wallbox di rumah. Ini akan menyambungkan pengecas langsung kepada pelayan PLN, dan membolehkan syarikat itu memantau penggunaan wallbox secara berasingan daripada penggunaan lain di rumah.