Yamaha Tenere 700 bakal tiba di M’sia melalui HLYM?

Yamaha Tenere 700 bakal tiba di M’sia melalui HLYM?

Semasa pelancaran Yamaha TMax Tech Max sebentar tadi oleh Hong Leong Yamaha Motor, di dalam siaran akhbarnya terdapat satu perenggan yang mengatakan skuter itu adalah “satu tanda permulaan kepada lebih banyak lagi model motosikal besar Yamaha yang akan diperkenalkan kepada pasaran Malaysia.”

Ini membawa kepada persoalan, apakah sebenarnya model tersebut dan kami cuba mendapatkan jawapannya. Satu sumber di dalam HLYM sendiri yang tidak mahu dinamakan memberitahu, “kami telah menjalankan kajian dan mendapati segmen offroad memang sedang meningkat. Ini akan menjadi satu hala tuju baru bagi HLYM.”

Memang, nama Tenere 700 tidak disebut, tetapi itulah model yang sekarang ini menjadi kegilaan ramai, terutamanya mereka yang gemar menjelajah pelbagai tempat termasuk melalui jalan lasak. Kemampuan motosikal ini juga sudah terbukti di seluruh dunia, termasuk menguasai perlumbaan Rimba Raid yang berlangsung di Kuala Tahan baru-baru ini.

Persoalan sekarang adalah harga dan pemasangannya, sama ada dibuat di luar (CBU) ataupun dalam negara (CKD). Tiada penunjuk tepat untuk perkara ini, tetapi jika melihat kepada pasaran negara jiran, ia dijual pada harga RM51k di Filipina dan RM58k di Thailand. Sekiranya ini boleh diambil sebagai rujukan, harga di Malaysia mungkin berada di antara RM50k ke RM60k.

GALERI: Yamaha Tenere 700

Nak jual kereta anda? Jual dengan Carro.

10% discount when you renew your car insurance

Compare prices between different insurer providers and use the promo code 'PAULTAN10' when you make your payment to save the most on your car insurance renewal compared to other competing services.

Car Insurance

Durrani Sharom

Mempunyai latar belakang yang pelbagai termasuk sebagai pengurus tapak, pemandu van/lori dan pelbagai lagi, Durrani akhirnya masuk ke dalam bidang penulisan automotif lapan tahun lalu. Apa sahaja yang beroda dan berenjin membuatkan beliau teruja dan beliau percaya ‘mesin pengangkutan' ini sepatutnya adalah sesuatu yang mampu memberikan pengalaman menyeronokkan kepada penggunanya.

 
 

Add a comment

required

required