Tidak menggunakan lampu isyarat membelok sebelum mengubah haluan merupakan kesalahan lazim yang dilakukan oleh ramai pemandu bukan sahaja di Malaysia, malah di seluruh dunia. Kesalahan ini juga merupakan punca banyak kemalangan berlaku, dan jika nasib tidak baik ia boleh mendatangkan kecederaan dan juga kehilangan nyawa.

Namun sekiranya anda dikesan melakukan kesalahan ini dan menyebabkan kecederaan, apa hukuman yang akan diberikan? Menurut Polis Diraja Malaysia (PDRM) menerusi hantaran yang dibuat di laman Facebook rasminya, apabila kemalangan berlaku sehingga menyebabkan kecederaan parah, tindakan boleh diambil di bawah Seksyen 43(1) Akta Pengangkutan Jalan (Pindaan) 2020 iaitu memandu dengan tidak cermat dan bertimbang rasa.

Menurut PDRM lagi, jika anda disabitkan kesalahan, anda boleh dikenakan denda tidak kurang daripada RM5,000 dan tidak melebihi RM10,000 serta boleh juga dipenjara tidak melebihi 12 bulan.

Jadi beringatlah, ‘signal’ diberikan secara standard untuk semua kereta dan suisnya pula diletakkan sangat hampir dengan tangan anda ketika memegang roda stereng, sangat mudah untuk digunakan. Pengguna jalan raya lain bukan tahu pun niat anda dalam hati ke mana anda nak ubah haluan. Tolonglah amalkan pakai signal ya!