Masuk sahaja tahun baru, beberapa pengeluar kereta telahpun mengeluarkan senarai harga baharu untuk model-model yang dijual di bilik pameran. Bagi BMW, Toyota dan Nissan, beberapa model telah mengalami kenaikan harga, manakala untuk Perodua ia nampaknya berpendirian sama seperti Honda yang tidak akan menaikkan harga untuk semua model buat masa sekarang.

“Dalam merealisasikannya, kami berharap harga bahan mentah dan harga bahan api kekal terurus dan pada masa yang sama, kami juga berharap pertukaran mata wang asing serta kadar faedah akan lebih menggalakkan pertumbuhan industri,” kata Ketua Pegawai Eksekutif Perodua, Dato’ Sri Zainal Abidin Ahmad.

Beliau turut menambah, buat masa ini sekiranya faktor-faktor ini kekal pada paras yang wajar, Perodua akan terus mengekalkan harga kenderaannya.

“Buat masa ini, keutamaan kami adalah untuk menghantar kenderaan Perodua kepada mereka yang menempah dalam tempoh pengecualian cukai jualan kerana harga kenderaan ini akan kekal seperti yang dipersetujui sehingga tarikh akhir 31 Mac 2023,” kata Dato’ Sri Zainal.

Ini bermaksud semua model-model Perodua seperti Myvi, Axia, Bezza dan Alza akan dijual pada harga yang sama walaupun menerima permintaan yang tinggi, dan Perodua akan memastikan produksi mereka dapat berjalan lancar bagi membolehkan kereta-kereta baharu berkenaan dapat diserahkan kepada pelanggan pada masa yang telah dijanjikan.