Prasarana belanja RM2.8b untuk tambahbaik perkhidmatan tren, bas – kos diberi oleh MOF, MOT

Prasarana belanja RM2.8b untuk tambahbaik perkhidmatan tren, bas – kos diberi oleh MOF, MOT

Prasarana Malaysia Bhd telah memaklumkan pihaknya bakal membelanjakan sejumlah RM2.8 bilion bagi menambahbaik keseluruhan perkhidmatannya, termasuk bagi membeli alat ganti tren dan menambah bilangan tren serta bas.

Kos perbelanjaan yang disediakan oleh Kementerian Kewangan (MOF) dan Kementerian Pengangkutan (MOT) itu meliputi keseluruhan perkhidmatan pengangkutan awam di bawah kelolaan Prasarana susulan permintaan tinggi dalam kalangan warga kota, ujar Presiden dan Ketua Pegawai Eksekutif Kumpulan Prasarana, Mohd Azharuddin Mat Sah.

“Jika dilihat penambahbaikan yang diperlukan, kami perlu menggantikan alat-alat secepat mungkin serta menambah bilangan tren yang tidak mencukupi buat masa ini,” katanya.

Tambah beliau, pandemik COVID-19 menjejaskan rantaian bekalan di peringkat global dan Prasarana tidak terkecuali terkesan dengan masalah ini.

Prasarana belanja RM2.8b untuk tambahbaik perkhidmatan tren, bas – kos diberi oleh MOF, MOT

“Buat masa ini, isu yang kami hadapi adalah perkhidmatan perlu dinaik taraf dan bekalan alat gantian yang terjejas. Ini termasuklah alat ganti yang diperlukan bagi tren laluan Kelana Jaya, yang sering mengalami gangguan perkhidmatan, turut menerima kesan isu rantaian bekalan apabila pihak pengendali lewat menerimanya.

“Pesanan yang kami buat pada awal tahun lalu tidak dapat dihantar pada masa yang ditetapkan. Kami seharusnya menerima alat ganti yang dipesan untuk tren pada Ogos 2022 namun ia hanya akan diterima pada Januari dan Mei tahun ini,” katanya seperti yang dilaporkan oleh Bernama.

Beliau turut berkata, laluan Kelana Jaya yang berusia hampir 25 tahun itu seharusnya ditambah baik sepenuhnya pada tiga atau empat tahun lepas, namun penambahbaikan hanya dapat dibuat bagi laluan Ampang sahaja.

“Bagi laluan Kelana Jaya ini pada tiga, empat tahun yang lalu tidak dapat dinaik taraf secara menyeluruh dan (saya) akui terdapat kelemahan daripada aspek penyelenggaraan bagi laluan ini, tetapi penyelesaiannya, saya sudah mendapat kebenaran daripada lembaga pengarah dan Kementerian Kewangan untuk menaik taraf laluan berkenaan secepat mungkin,” katanya.

Prasarana belanja RM2.8b untuk tambahbaik perkhidmatan tren, bas – kos diberi oleh MOF, MOT

Beliau berkata, Prasarana memulakan penambahbaikan sejak pandemik bermula pada 2020 bagi meningkatkan jumlah pengguna perkhidmatan awam yang semakin berkurangan.

Pada 2022, jumlah purata harian adalah 720,000 penumpang dan daripada jumlah itu, 520,000 adalah penumpang perkhidmatan rel manakala hampir 200,000 adalah penumpang bas.

“Ini masih kurang kalau dibandingkan dengan tempoh sebelum pandemik dengan jumlah penumpang seharian adalah sangat tinggi iaitu 1.2 juta penumpang. Oleh itu, dengan penambahbaikan yang kini sedang giat dijalankan sama ada bagi perkhidmatan rel atau bas, kami menjangkakan dapat meningkatkan jumlah penumpang kepada tahap sebelum pandemik,” katanya.

Nak jual kereta anda? Jual dengan Carro.

10% discount when you renew your car insurance

Compare prices between different insurer providers and use the promo code 'PAULTAN10' when you make your payment to save the most on your car insurance renewal compared to other competing services.

Car Insurance

Izwaashura Sadali

Ledakan adrenalin dan impak maksima. Antara barisan ayat yang paling digemari apabila menggambarkan prestasi sesebuah jentera. Sebelum terlibat di dalam industri auto pada tahun 2011, dia sekadar gemar melihat sport rim tetapi kini lebih suka menerokai kehebatan sesebuah jentera itu.

 
 

Add a comment

required

required