Polis DiRaja Malaysia (PDRM) menerusi Jabatan Siasatan dan Penguatkuasaan Trafik (JSPT) telah memaklumkan pihaknya bakal menawarkan diskaun saman trafik sehingga 50% bagi kesalahan terpilih pada 13 hingga 14 Januari ini sempena program Mini Karnival Pelancaran OP Selamat 19 Tahun Baru Cina 2023 di Restoran Jejantas Ayer Keroh (arah selatan) di Lebuhraya PLUS. Kaunter pembayaran saman trafik berkenaan akan dibuka pada jam 8 pagi hingga 5 petang pada tarikh berkenaan.

Walau bagaimana pun, pemberian diskaun saman ini tidak ditawarkan untuk kesalahan seperti saman lampu isyarat merah, saman menggunakan lorong kecemasan, saman memotong secara berbahaya, saman memotong di garisan berkembar, saman Kemalangan, saman Non Compund (NC), saman bicara mahkamah, saman melibatkan lori, dan saman ubahsuai ekzos.

Menurut JSPT, selain kaunter semakan dan pembayaran saman trafik, acara yang dianjurkan oleh PDRM dan PLUS Malaysia Berhad ini turut menyediakan pelbagai aktiviti menarik, antaranya pameran aset PDRM, gerai jualan PERKEP, pameran campervan, pameran dan jualan motosikal Harley Davidson dan Ducati, mini zoo Melaka, pameran kebudayaan serta pameran pelancongan Negeri Melaka.

Bagi yang berada di sekitar Lembah Klang pula, seperti yang diuar-uarkan sebelum ini, JSPT KL turut mengadakan program penawaran diskaun saman 50% pada 10 hingga 12 Januari ini bertempat di Balai Polis Trafik Jalan Tun H.S Lee, KL.