Unit Spesifikasi tempatan pertama bagi Mazda MX-30 telah pun tiba di Malaysia, selepas beberapa bulan kenderaan elektrik (EV) ini dilancarkan pada Jun tahun lalu. Foto yang terpapar di sini merupakan varian tertinggi MX-30 EV High, yang ditawarkan pada harga atas jalan RM198,780 tanpa insurans, dan merupakan antara satu daripada dua varian yang ditawarkan – satu lagi ialah MX-30 EV Mid.

Kuasa disalurkan dari bateri lithium-ion 355-voltan yang diletakkan di bawah lantai kenderaan dengan kapasiti tenaga mencecah 35.5 kWh, yang mampu memberikan jarak gerak hingga 199 km dalam pengecasan tunggal mengikut standard NEDC.

Ia menjanakan kuasa kepada motor elektrik pemasangan hadapan dengan hamburan 145 PS (143 hp atau 107 kW) dan tork 271 Nm, membolehkan pecutan dari 0-100 km/j dalam 9.7 saat dan kelajuan maksimum cecxah 140 km/j. Untuk pengecasannya, MX-30 menerima AC input (Type 2) pada 6.6 kW, dengan pengecasan penuh mengambil masa sekitar lima jam jika menggunakan wallbox.

Jika menggunakan palam pencucuh kuasa biasa dan pada kadar maksimum 3 kW, ia mengambil masa sekitar 12 jam untuk pengecasan penuh. Sebagai alternatif, terdapat juga pengecas pantas DC dengan soket CCS2, yang boleh menaikkan kadar bateri dari kosong ke 80% dalam masa 36 minit menggunakan input 40 kW.

Antara kelengkapan standard luaran termasuklah lampu utama LED, DRL LED, lampu belakang kombinasi LED Signature di belakang serta lampu kabus dan lampu undur LED. Turut disediakan ialah sensor pengilap cermin dan sistem tanpa kunci, serta empat sensor parkir di depan dan enam di belakang. Kedua-dua varian menggunakan rim 18-inci dengan tayar 215/55.

Di dalamnya, ia diberikan sistem infotainmen skrin sesentuh 8.8-inci (dengan Android Auto dan Apple CarPlay) berserta dengan paparan skrin sesentuh tujuh-inci untuk kawalan suhu – yang pertama ditawarkan oleh jenama ini. Manakala skrin ketiga pula merupakan paparan pelbagai-inco TFT LCD tujh-inci yang terletak di hadapan pemandu. Selain itu, ia turut diberikan kawalan suhu dwi-zon, brek parkir elektronik, pencahayaan dalaman LED, pedal penukar gear, paparan utama yang dipantul ke cermin hadapan serta roda stereng dan tombol gear balutan kulit.

Untuk MX-30 EV mid pula menerima sistem audio lapan-pembesar suara, kerusi balutan fabrik, kerusi depan larasan enam-hala dan kamera undur. Varian High pula ada 12-pembesar suara dengan sistem bunyi Bose. Selain itu, varian lebih tinggi itu juga diberikan kerusi balutan kombinasi fabrik dan kulit dengan larasan lumbar dua-hala, dua momori untuk kedudukan kerusi serta fungsi pemanas. Kamera undur untuk varian ini pula memaparkan tinjauan 360-darjah, serta ada bumbung suria larasan elektrik.

Untuk sistem keselamatan, ia dilengkapi dengan tujuh beg udara, ABS, EBD, Brake Assist, Dynamic Stability Control, Traction Control dan ISOFIX. Bagi sistem bantuan pemandu, kereta ini dilengkapi dengan i-Activesense yang terdiri daripada AEB, fungsi Start/Go dengan kawalan melayar adaptif Mazda, penggera perhatian pemandu, peninjau titik buta, penggera lintasan trafik di belakang, sistem bantuan mengekalkan lorong, amaran penukaran lorong — semuanya standard untuk kedua-dua varian.

Varian Mid datang dengan lampu depan adaptif (AFS) dan kawalan lampu tinggi, sementara varian High menerima lampu utama LED adaptif (ALH), amaran lintasan trafik depan serta sokongan melayar dan trafik (CTS).

Lima pilihan warna ditawarkan iaitu Polymetal Gray dan Machine Gray, serta pilihan dua-tona warna Jet Black Mica (dengan tiang warna perak), Zircon Sand (dengan bumbung hitam) dan Soul Red Crystal (dengan bumbung hitam). Mazda MX-30 datang dengan jaminan lima-tahun atau 100,000 km, yang mana dulu dan bateri pula dengan jaminan lapan-tahun atau 160,000 km.