Pengusaha trak tunda, pengeluar konkrit naikkan harga susulan kenaikan harga bahan api diesel

Pengusaha trak tunda, pengeluar konkrit naikkan harga susulan kenaikan harga bahan api diesel

Portal berita FMT melaporkan beberapa syarikat trak tunda dan juga pengeluar konkrit telah menaikkan harga perkhidmatan masing-masing susulan kenaikan harga diesel bermula 10 Jun lalu selepas kerajaan memulakan pemberian subsidi bahan api tersebut secara bersasar.

Dalam laporan tersebut FMT telah mengesahkan bahawa sekurang-kurangnya dua pengeluar konkrit iaitu DPG Readymix Sdn Bhd di Kelantan dan LCS Marketing Sdn Bhd yang beroperasi di Pahang telah menaikkan harga konkrit masing-masing.

Bagi DPG Readymix, jurucakap syarikat tersebut menyatakan bahawa mereka dimaklumkan tidak layak mendapatkan kad fleet bagi subsidi diesel, seterusnya menaikkan harga seperti syarikat lain. Manakala dalam satu notis yang dikeluarkan oleh LCS Marketing menyatakan bahawa harga konkritnya kini meningkat kepada RM12 satu meter padu dalam jarak 30km, dan caj tambahan akan dikenakan untuk jarak melebihi 30km.

Sementara penyedia perkhidmatan trak tunda Hong Guan Towing Service mengeluarkan notis bahawa harga perkhidmatan yang diberikan kini lebih tinggi berikutan “Tiada subsidi diperuntuk kepada trak penunda.” Jika dilihat pada senarai kenderaan yang layak di bawah Sistem Kawalan Diesel Bersubsidi (SKDS), trak tunda adalah antara kenderaan yang tidak tersenarai.

Manakala sebuah kedai barangan logam, Chuan Soon Heng Sdn Bhd, juga mengeluarkan notis memaklumkan pengguna mengenai peningkatan harga, menyatakan 25% kenaikan ‘caj trak’ berkuat kuasa semalam.

“Selepas semakan mendalam peningkatan kos pengangkutan kami, perkapalan dan produk, kami perlu mengambil keputusan sukar menaikkan harga bagi semua barangan. Caj pengangkutan juga akan disemak,” kata syarikat itu dalam notis yang disiarkan.

Nak jual kereta anda? Jual dengan Carro.

10% discount when you renew your car insurance

Compare prices between different insurer providers and use the promo code 'PAULTAN10' when you make your payment to save the most on your car insurance renewal compared to other competing services.

Car Insurance

Mohd Farid Awaludin

Farid mula menggilai kereta dengan menghafal logo dan jenama kereta ketika berumur 4 tahun, dan selanjutnya belajar membaiki kereta di institut kemahiran awam tempatan. Selalu membayangkan diri menjadi kerdil masuk ke dalam sistem mekanikal untuk diagnosis masalah dan memahamkan diri sendiri berkenaan teknologi baru. Dek selalu berangan mahu jadi seperti Tiff Needell, akhirnya diberi peluang untuk menyertai dunia media permotoran pada tahun 2012.

 
 

Add a comment

required

required