Omoda C7 2026 ditunjuk di pelancaran Gen-O — SUV segmen C bakal rasmi tiba dalam masa terdekat?

Dalam acara pelancaran “komuniti gaya hidup” Gen-O untuk pemilik dan bakal pemiliknya kenderaan Omoda | Jaecoo Malaysia (O&J) minggu lalu, syarikat itu turut mempamerkan model Omoda C7, yang bakal dilancarkan di pasaran tempatan dalam tempoh beberapa bulan lagi.

Ini bagaimanapun bukanlah kali pertama model berkenaan tampil di sini. SUV segmen-C itu telah dipertontonkan secara rasmi pada Mei tahun lalu di Malaysia Autoshow 2025. Ia juga telah muncul dalam teaser bulan lalu sebagai sebahagian daripada penajaan Omoda | Jaecoo Malaysia untuk Minggu Fesyen Kuala Lumpur 2026, yang akan berlangsung pada bulan Ogos.

Diposisikan di antara Chery O5 dan kereta utama Omoda C9, C7 merupakan model pertama yang direka khusus untuk O&J bagi pasaran antarabangsa — kedua-dua jenama di bawah Chery Group untuk pasaran di luar China ini biasanya memperoleh kereta mereka daripada model Chery dan Exeed dari pasaran domestik. Omoda | Jaecoo Malaysia menggelarnya sebagai “SUV segmen-C premium yang berfokuskan gaya hidup yang dibina untuk generasi baru penentu corak urban”.

Omoda C7 yang telah dipratonton di Malaysia Autoshow 2025 mempunyai enjin 1.6L turbo empat-silinder dengan janaan 197 PS/290 Nm, digandingkan dengan transmisi klac berkembar basah tujuh-kelajuan, seperti Jaecoo J7. Ia juga mengenakan lencana AWD.

Terdapat juga varian plug-in hybrid (PHEV), seperti yang dilihat di BIMS 2025. Kereta itu mempunyai enjin turbo 1.5L khusus hibrid dengan janaan 156 PS/220 Nm yang dipadankan dengan motor elektrik 204 PS/310 Nm dan DHT kelajuan tunggal. Output gabungan ialah 360 PS dan 530 Nm — 13 PS dan 5 Nm lebih tinggi daripada Sistem Super Hibrid dalam Jaecoo J7 PHEV.

Output yang sedikit lebih tinggi itu bagaimanapun tidak meningkatkan prestasi — Omoda C7 PHEV mencapai pecutan dari 0-100 km/j dalam masa yang sama seperti J7 PHEV, iaitu dalam 8.5 saat. Bateri lithium iron phosphate (LFP) Blade 18.3 kWh yang diperoleh daripada BYD adalah sama dengan model Jaecoo dan memberikan jarak pemanduan elektrik sepenuhnya sejauh 95 km.

Omoda C7 di Malaysia Autoshow 2025

Tags: