KTM_ETS_Padang_Besar

Menurut The Sun, landasan berkembar dari Kuala Lumpur ke Pantai Timur dalam perancangan, di mana ia akan melalui Mentakab, Kuantan, Kuala Terengganu, Kota Bahru dan Tumpat.

CEO Suruhanjaya Pengangkutan Awam Darat (SPAD) Mohd Azharuddin Mat Sah berkata SPAD dan Majlis Pembangunan Wilayah Ekonomi Pantai Timur (ECERDC) telah melancarkan latihan ‘pengesan pasaran’ bagi menentukan faedah pasaran dan mengumpul pendapat mengenai pembinaan Landasan Rel Pantai Timur (ECRL).

“SPAD dan ECERDC dalam proses menganalisis beberapa jenis perbezaan perniagaan, model teknikal dan strategi perolehan serta alternatif bagi mengimplementasikan projek ECRL ini. Bagi kajian pasaran melalui Permintaan Informasi (RFI) telah direka bentuk sebagai satu perundingan pelaksanaan bagi mendapatkan pendapat industri dan maklum balas pasaran,” ujar Mohd Azharuddin.

Beliau turut menambah RFI terbuka untuk syarikat dan konsortium yang berminat untuk menyertai projek ini bagi mereka bentuk landasan ECRL, pembinaan, operasi dan penyelenggaran termasuk rantaian bekalan. “Tarikh tutup permohonan bagi latihan RFI ini adalah pada 15 Mei ini sebelum jam 12 tengahari,” katanya lagi.