Semasa Persidangan Pertubuhan Bangsa-bangsa Bersatu (PBB) yang diadakan pada 15 April lalu, prinsipal organisasi tersebut mengumumkan akan menghantar resolusi untuk menunjukkan komitmen mereka dalam menambahkan baik keselamatan jalan raya di peringkat global oleh negara-negara yang menganggotai PBB.

Resolusi terbaharu itu adalah selari dengan sasaran yang dibuat oleh Matlamat Global untuk Pembangunan Lestari dan juga Rancangan Global untuk Perlaksanaan Keselamatan Jalan Raya Dekad PBB (2011-2020), dengan menyediakan rangka kerja untuk mengelakkan kecederaan di jalan raya yang bersepadu dan holistik.

Klausa operatif nombor sembilan (OP 9.) dari resolusi tersebut menyatakan:

Negara Anggota yang dipelawa yang belum lagi mempertimbangkan untuk menggunakan polisi dan langkah pencegahan untuk mengimplementasikan undang-undang keselamatan kenderaan Pertubuhan Bangsa-bangsa Bersatu atau standard nasional yang sama untuk memastikan semua kenderaan bermotor, memenuhi undang-undang minimum untuk perlindungan penumpang dan pengguna jalan raya yang lain, dengan tali keledar, beg udara dan sistem keselamatan aktif dilengkapi secara standard;

2016 Skoda Superb ANCAP crash test-01

Dibina berdasarkan ‘Deklarasi Brasillia’ yang diserahkan pada Persidangan Global Peringkat Tinggi untuk Keselamatan Jalan Raya yang diadakan pada November 2015, resolusi tersebut mengesahkan pemasangan secara standard sistem keselamatan aktif di mana ia adalah selari dengan kerjasama Stop The Crash. Sistem ini disasarkan untuk mengelakkan terus dari terjadinya kemalangan, berbanding melindungi orang ketika terjadinya kemalangan.

Tiga sistem keselamatan aktif yang menjadi fokus utama iaitu Kawalan Stabilti Elektronik (ESC), sistem brek kecemasan automatik (AEB) dan sistem brek anti-kekunci (ABS) untuk motosikal. Kerjasama ‘Stop The Crash‘ diterajui oleh Global NCAP, dan turut terdiri dari ADAC, Autoliv, Bosch, Consumer International, Continental, Denso, Thatcham, ZF-TRW, dan Yayasan Toward Zero.

Perlaksanaan Keselamatan Jalan Raya Dekad PBB (2011-2020) disertai oleh lebih dari 100 negara, termasuk Malaysia. Sementara beberapa negara telah melengkapkan rancangan Dekad mereka, Malaysia sekarang ini masih diperingkat pertengahan menyiapkan rancangan Dekad tersebut. Baru-baru ini Pengerusi Persatuan Jurutera Automotif Malaysia (SAE) dan Setiausaha Kanan ASEAN NCAP Khairil Anwar Abu Kassim menyatakan menjelang 2020, pembuat kereta nasional Proton dan Perodua akan dijangka melengkapkan kenderaan keluaran mereka dengan sistem AEB dan sistem amaran keluar laluan sebagai ciri standard.