AppleMark

Tiada lagi saman, bakal diheret ke mahkamah! Itulah amaran keras oleh Jabatan Pengangkutan Awam (JPJ) kepada para pengguna jalan raya yang masih berdegil menggunakan lorong kecemasan. JPJ tidak akan berkompromi lagi mengenai perkara ini dan bersedia mendakwa individu yang melakukannya ke mahkamah berkuatkuasa serta-merta, laporan Bernama.

Menurut Ketua Pengarah JPJ Datuk Ismail Ahmad, pemandu yang masih berdegil menggunakan lorong itu akan dihadapkan ke mahkamah mengikut Kaedah 9 dan 53 Kaedah-kaedah Lalu Lintas Jalan 1959 yang memperuntukkan denda tidak lebih RM2,000 atau penjara tidak kurang setahun.

“Kita tidak lagi kemukakan saman sebanyak RM300 atas kesalahan berkenaan kerana kita lihat jumlah saman itu agak rendah dan ia tidak memberikan kesedaran kepada mereka. Maka, tindakan mendakwa mereka ke mahkamah dilihat lebih wajar,” tegasnya.

Dalam insiden 22 Mei lalu, seorang penunggang motosikal telah melanggar sebuah kereta yang diletakkan di lorong kecemasan KM228 (menghala ke selatan) Lebuhraya Utara-Selatan pada pukul 4.30 petang. Penunggang tersebut tercampak ke bahagian tengah lebuhraya menyebabkan sebuah lori berpusing kerana mengelak dari melanggar penunggang tersebut. Pasukan kecemasan pertama sepatutnya tiba ke tempat kejadian dalam masa 20 minit tetapi hanya tiba sejam selepas itu akibat kesesakan trafik termasuk dilorong kecemasan.