Honda-Gienia-spyshots-1_BM

Pada Beijing International Auto Show 2014, Honda telah mendedahkan model konsep hatchback Concept B yang dibina berasaskan Honda Greiz Sedan. Kini, Autohome telah mendedahkan versi produksi model konsep tersebut yang dilaporkan akan digelar sebagai Honda Gienia. Model tersebut diproduksi oleh kerjasama Dongfeng-Honda dan akan dijual secara ekslusif di China sahaja, bersama sedan Honda Greiz.

Honda Greiz sebenarnya merupakan Honda City yang diberi perubahan pada muka, bahagian belakang dan beberapa bahagian lain. Oleh itu secara asasnya Geinia ini merupakan Honda City versi hatchback. Untuk pasaran Malaysia dan mahupun dunia, Honda Jazz/Fit telah pun dikenali sebagai versi hatchback untuk City, namun untuk pasaran China yang lebih kompetitif, Honda memperkenal sebuah lagi versi hatchback untuk City menerusi model Gienia ini.

Rupa luaran Geinia versi produksi ini dilihat kurang garang berbanding model Concept B. Namun beberapa ciri rekaan utama masih lagi dikekalkan seperti muka berkonsep Solid Wing Honda dengan elemen krom, gril berwarna hitam, lampu hadapan projektor dan bampar hadapan yang kurang agresif.

Honda-Gienia-spyshots-2_BM

Walau bagaimanapun, bahagian belakang Gienia masih kekal seiras dengan dengan Concept B. Ia dipadankan dengan sepasang lampu belakang berbentuk boomerang dihubungkan menerusi jalur yang merentangi penutup but belakang. Setiap sisi bahagian bampar belakang pula menempatkan reflektor dengan kemasan krom disekelilingnya.

Gienia diukur dengan 4,517 mm panjang, 1,705 mm lebar, 1,477 mm tinggi, dan jarak roda keseluruhan 2,600 mm. Jika dibandingkan dengan Greiz sedan, Geinia hanya 22 mm lebih pendek. Ia dijana oleh enjin petrol 1.5 liter i-VTEC berkuasa 129 hp/155 Nm. Ia dipadankan dengan pilihan kotak gear sama ada lima kelajuan manual atau CVT automatik.

GALERI: Honda Concept B di Beijing 2014