LRT-rail-pix-Bernama_PT_BM

Prasarana Malaysia Berhad telah memaklumkan penggantungan sementara Transit Aliran Ringan (LRT) bagi jajaran LRT Ampang dan Sri Petaling pada 16 Julai ini bagi kerja-kerja perpindahan sistem isyarat tren sepenuhnya. Walau bagaimana pun, syarikat terbabit turut memberitahu, Rapid KL akan menyediakan perkhidmatan bas secara percuma untuk kemudahan para penumpang yang terjejas dengan penutupan kedua-dua stesen ini.

“Kami akan menyediakan 70 buah bas di 16 zon bagi laluan dari stesen LRT Bandar Puteri, Kinrara BK5, Sri Petaling, Sungai Besi, Bandar Tun Razak, Cempaka, Pandan Indah, Maluri, Chan Sow Lin, Hang Tuah, Sentul Timur, PWTC, Bandaraya, Puchong Prima dan Putra Heights,” ujar Prasarana.

Kesemua bas terbabit akan menuju ke stesen LRT Masjid Jamek dan berakhir di hab bas Pasar Seni, iaitu di bawah stesen LRT Pasar Seni.

Menurut kenyataan itu juga, dengan perpindahan sepenuhnya sistem isyarat ini, sebanyak enam buah tren baharu akan mula beroperasi di antara Sentul Timur dan Putra Heights, yang bakal dinamakan secara rasmi sebagai LRT Petaling Line pada Sabtu ini.