exhaust-smoke-a1-630x386

Penapis zarah, atau lebih mudah dikenali sebagai particulate filter, biasanya digunakan pada kenderaan dengan enjin diesel. Namun, bermula tahun 2017 nanti, semua enjin suntikan TSI dan TFSI petrol yang dikeluarkan oleh VW Group akan dilengkapi gasoline particulate filter (GPF) secara berperingkat. Hasil daripada penggunaannya, pembebasan zarah halus dapat dikurangkan sehingga 90%.

Menjelang 2022, jumlah kenderaan VW Group yang dilengkapi teknologi ini setiap tahun akan mencapai tujuh juta unit. Proses berkenaan akan dimulakan pada Jun 2017 dengan enjin 1.4 liter TSI baharu pada Volkswagen Tiguan dan enjin 2.0 TFSI pada Audi A5 baharu. Pelaksanaannya akan diikuti ke atas model-model lain dan generasi enjin selebihnya.

“Berikutan peningkatan dalam kecekapan dan pengurangan pembebasan CO2, kami kini melanjutkan pengurangan tahap pembebasan hasil pembakaran dari enjin petrol dengan menjadikan penggunaan particulate filter sebagai ciri standard,” ujar Ketua Bahagian Kajian dan Pembangunan VW, Dr Ulrich Eichhorn.

VW turut berusaha untuk mengurangkan tahap pencemaran dari enjin kenderaan dieselnya. “Untuk masa hadapan, semua model akan dilengkapi dengan teknologi catalytic converter SCR yang paling cekap,” tambah beliau.

Menurut VM, melalui sukatan perbandingan, badan penguji bebas telah mengesahkan bahawa kedua-dua enjin diesel dan petrol EU6 yang dikeluarkan oleh kumpulan itu adalah yang paling bersih dalam pasaran. Sebagai contoh, dalam Indeks Kualiti Udara EQUA yang berpusat di London, daripada 440 model paling popular yang dinilai, pengeluar Jerman ini berada di kedudukan antara yang terbaik.

Syarikat berkenaan sebelum ini pernah terlibat di dalam skandal “Dieselgate” itu mencatat kedudukan terbaik dalam tiga kategori; enjin petrol EU6, enjin petrol EU5 dan kenderaan hibrid EU6. Enam kenderaan diesel terbaik turut datangnya dari Volkswagen, Audi dan Skoda; daripada enjin EU5 diesel yang diuji, lima model berada dalam kelompok 10 teratas, termasuk dua dari Audi dan Skoda oleh VW Group.