V1

Keputusan bagi plat nombor baharu Wilayah Persekutuan Kuala Lumpur dengan abjad ‘V’ telah pun keluar, dan seakan tidak menjadi kejutan apabila nombor pendaftaran ‘V1’ menjadi milik Sultan Ibrahim Ibni Almarhum Sultan Iskandar. Sultan Johor berjaya membida nombor berkenaan dengan nilai RM990k.

Sebelum ini, Sultan Johor juga telah berjaya memperoleh nombor pendaftaran ‘F1’ dengan bidaan sebanyak RM836,660, ‘W1N’ pada tahun 2014 (RM748k) dan ‘WWW 1’ pada 2012 (RM520k). Ia adalah bayaran tertinggi bagi plat nombor siri biasa di Malaysia.

Manakala terdapat seorang individu misteri yang memenangi bidaan nombor pendaftaran siri khas ‘PATRIOT 1’ pada tahun lalu dengan bayaran RM1.308 juta. Selain itu terdapat beberapa siri plat istimewa baharu termasuk PERFECT (oleh Persatuan Ping Pong Malaysia), VIP (sempena Tahun Melawat Pahang 2017) dan yang dilaporkan semalam, NAAM (Yayasan Gerakan Tindakan Afirmatif Baharu).

Sistem plat nombor telah berubah kepada ‘F’ untuk Putrajaya dan ‘V’ bagi Kuala Lumpur seperti yang diumumkan pada Mei lalu. Menurut Timbalan Menteri Pengangkutan, Datuk Aziz Kaprawi, orang awam lebih selesa dengan sistem nombor pendaftaran tradisional yang hanya menggunakan abjad pada permulaan nombor berbanding abjad pada permulaan dan penutup nombor, berbanding sistem nombor yang bermula dan berakhir dengan abjad (W XXX A, bermula pada September 2013 dan telah ditamatkan).

“Ini adalah berdasarkan banyak pembatalan dalam bidaan nombor pendaftaran KL buat masa sekarang. Jadi saya berharap abjad ‘V’, akan membuatkan orang ramai teruja,” kata beliau.

Menerusi senarai nombor plat ‘V’ ini, kelihatan ia turut menjadi perhatian beberapa orang kenamaan, antaranya Sultan Kelantan iaitu Sultan Muhammad V (Tengku Muhammad Faris Petra Ibni Sultan Ismail) dengan ‘V9’, ‘V63’ pilihan Datuk Seri Azalina Othman, Menteri di Jabatan Perdana Menteri, Timbalan Menteri Kewangan Datuk Johari Abdul Ghani (V40) dan Pengerusi Tabung Haji Datuk Seri Abdul Azeez Abdul Rahim (V89). Selain beberapa nombor ‘cantik’ yang digunakan oleh pentadbiran kerajaan iaitu ‘V6’ dan ‘V38’.