W1A (1)

Wilayah Persekutuan Kuala Lumpur bakal mendapat Nombor Pendaftaran Kenderaan Siri V bagi menggantikan huruf ‘W’ yang digunakan sebelum ini.

Jabatan Pengangkutan Jalan (JPJ) telah mengumumkan siri pertama bagi huruf ‘V’ itu akan dibuka pada 15 Julai 2016 sehingga 12.00 tengahari 28 Julai 2016.

Menurut kenyataan media tersebut, orang ramai boleh menyemak panduan dan syarat-syarat lanjut mengenai tempahan nombor plat ‘V’ menerusi laman web rasmi JPJ.

Sebelum ini, Timbalan Menteri Pengangkutan Datuk Aziz Kaprawi berkata abjad ‘V’ untuk Kuala Lumpur akan mula digunakan pada tarikh yang belum diumumkan selepas sambutan Hari Raya Aidilfitri. Ini bermaksud nombor pendaftaran Wilayah Persekutuan yang menggunakan abjad pada penghujung nombor (diperkenalkan pada September 2013) tidak akan digunakan lagi.

Menurut Aziz, orang awam lebih selesa dengan sistem nombor pendaftaran tradisional yang hanya menggunakan abjad pada permulaan nombor berbanding abjad pada permulaan dan penutup nombor. “Ini adalah berdasarkan banyak pembatalan dalam bidaan nombor pendaftaran KL buat masa sekarang. Jadi saya berharap abjad ‘V’, akan membuatkan orang ramai teruja,” kata beliau.