McLaren MSO HS 1

Syarikat teknologi terkenal dari California iaitu Apple, dikatakan kini sedang berbincang dengan pengeluar kenderaan supercar British, McLaren. Dalam laporan yang dikeluarkan Financial Times, Apple dikatakan mensasarkan pemilikan sepenuhnya ataupun pelaburan strategik.

McLaren dinilaikan sebanyak £1-£1.5 billion (RM5.3-RM8.06 billion) untuk teknologi, kejuruteraan dan portfolio paten yang dimiliki. Jika perjanjian ini adalah benar dan berjaya, ia akan menjadi pengambilalihan terbesar oleh Apple sejak membeli Beats Electronics pada tahun 2014 dengan harga US$3 billion (RM12.3 billion).

Tidak lama selepas laporan Financial Times itu keluar, McLaren terus mengeluarkan kenyataan mereka tiada sebarang perbincangan dengan Apple. Tetapi syarikat itu tidak menyatakan sama ada Apple ada datang mendekati mereka.

Seperti yang diketahui ramai, Apple mahu masuk ke dalam dunia automotif dan mempunyai projek kereta yang dinamakan sebagai Project Titan. Syarikat itu telah mengambil beberapa pekerja berkaliber dari syarikat automotif lain seperti Tesla dan Mercedes-Benz walaubagaimanapun baru-baru ini beberapa daripada mereka telah diberhentikan.

Ini seterusnya menimbulkan tanda tanya apakah sebenarnya fokus Apple pada kenderaan mereka.