protonsaga_bm_premium_ext-1

Kerjasama Proton dengan rakan kongi dari luar akan membolehkan pengeluar automotif nasional berkenaan menghasilkan produk yang lebih berkualiti dan membolehkan ia lebih berdaya saing dalam pasaran, menurut Menteri Perdagangan Antarabangsa dan Industri Kedua, Datuk Seri Ong Ka Chuan dalam laporan oleh Bernama.

Tambah beliau, kerjasama tersebut akan menyokong pembiayaan penyelidikan dan pembangunan Proton. “Jika kita bekerjasama dengan syarikat besar atau negara besar, kualiti kereta kita akan menjadi kompetitif dengan bantuan jenama antarabangsa lain,” katanya kepada pemberita.

Bagaimanapun, Ong menambah, keputusan itu terletak kepada Proton yang kini dimiliki DRB-Hicom Bhd dan kerajaan tidak akan campur tangan dalam jualan kepentingannya. Semasa pelancaran Proton Saga 2016 minggu lalu, DRB-Hicom mendedahkan mereka telah menyenarai pendek lima cadangan daripada syarikat asing yang mahu membeli kepentingan di dalam Proton.

CEO DRB-Hicom Datuk Seri Syed Faisal Albar berkata, terdapat tiga kategori utama yang akan diambil kira dalam membuat memilih rakan kongsi iaitu strategik, operasi serta budaya dan perjanjian mengenainya dijangka akan dibuat pada suku pertama 2017.