2016-proton-saga-launch-2

Pelbagai gambar spyshot telah tersebar, Proton juga telah menyiarkan imej dan video teaser, dan kami sendiri telah memandu ujinya di litar ujian Proton. Hari ini, merupakan hari untuk anda kerana Proton Saga 2016 secara rasminya dilancarkan dan mula berada di semua bilik pameran Proton di seluruh negara.

Pelancaran perdana model ini disempurnakan oleh Menteri Belia dan Sukan, Khairy Jamaludin, dengan diiringi CEO Proton Datuk Fuaad Kenali dan timbalannya Datuk Radzaif Mohamed di Pusat Konvensyen Setia City, Shah Alam.

Empat varian ditawarkan untuk model baharu bermula dengan varian asas 1.3L Standard manual dan 1.3L Standard CVT, varian pertengahan 1.3L Executive CVT serta varian tertinggi 1.3L Premium CVT. Tiada model yang dijana enjin 1.6 liter kerana Proton telah menyusun semula barisan model mereka agar tidak membunuh sesama sendiri, oleh itu, Saga hanya dijana enjin 1.3 liter dan 1.6 liter hanya untuk Persona 2016.

Diasaskan dari Saga generasi kedua, tetapi dirombak sepenuhnya

Saga generasi ketiga ini dibina di atas platform yang sama dengan model generasi sedia ada. Oleh itu, jarak roda untuk model baharu ini tidak berubah dengan ukuran 2,465 mm. Panjang keseluruhan sedikit meningkat iaitu 4,311 mm, berbanding Saga BLM yang diukur dengan 4,278 mm (-74 mm). Model baharu ini juga lebih lebar 9 mm dengan ukuran 1,689 mm (1,680 mm pada model lama) tetapi 11 mm lebih rendah dengan ukuran 1,491 mm (1,520 mm pada model lama).

2016-proton-saga-dimensions

Walau bagaimanapun, keseluruhan panel luaran Saga 2016 ini adalah baharu sepenuhnya, di mana tiada satu komponen badan pun diambil dari model sebelum ini. Rekaan dimulakan pada bahagian muka, dengan lampu hadapan reflektor halogen sedan ini direka lebih elemen bulat diinspirasikan dari lampu hadapan Perdana 2016.

Gril hadapan menerima rekaan signatur ‘Proton Wing’ tetapi dengan sedikit elemen berbeza iaitu bar berkembar pada sayap yang mengapit logo 3D Proton, seperti rekaan gril Saga generasi pertama. Bampar hadapan pula menampilkan rekaan gril bahagian bawah seperti ‘misai’ seperti Iriz dan Persona, diapit sepasang perumah lampu kabus. Gelembung pada bahagian tengah hud enjin seperti pada Perdana 2016 diwujudkan, dan kelihatan seperti bersambung pada lekuk ‘pagoda’ diatas bumbung.

Pada bahagian sisi, bayangan badan Saga baharu ini sedikit berbeza dari generasi sebelumnya, dengan muncungnya kini kelihatan lebih bulat, berbanding FLX yang kelihatan bersegi. Satu lagi garisan badan pada bahagian bawah yang kelihatan seperti bilah, sama seperti Iriz dan Persona turut ditambah. Saga 2016 turut dilengkapkan dengan cermin sisi dengan lampu isyarat membelok, untuk imej yang lebih premium.

Pintu belakang direka lebih besar dan ia sperti kelihatan ‘ditarik’ lebih ke belakang dan diberikan ‘quarter window‘ (BLM dan FLX tiada cermin ini). Bahagian belakang pula kelihatan ‘terturun’ berbanding generasi sebelumnya yang direka tegak jika dilihat dari sisi. Walaupun kelihatan lebih kecil, but model baharu ini sebenarnya lebih tinggi dan memberikan tambahan kapasiti sebanyak tujuh liter (kapasiti but Saga FLX ialah 413 liter).

Model varian standard diberikan roda besi berdiameter 13-inci dengan penutup rim sama seperti model generasi sebelumnya, dibaluti tayar 175/60/R13. Untuk varian Executive, ia menerima roda aloi 14-inci ‘snowflake’ dengan tayar Silverstone Kruizer1 NS800 bersaiz 185/60R14. Manakala untuk Premium pula, ia dipadankan dengan roda aloi berdimeter 15-inci ‘turbine’ dibaluti tayar Silverstone Kruizer1 NS800 bersaiz 185/55R15.

Saga 2016 menerima sepasang lampu belakang ‘two-piece‘ iaitu lampu utama, brek dan isyarat membelok pada bahagian badan digabungkan dengan lampu tambahan yang menempatkan lampu undur melekat pada but. Walau bagaimanapun, kesemua varian Saga 2016 hanya menerima lampu mentol biasa, berbanding LED pada generasi sebelum ini.

Lampu-lampu belakang berkenaan dihubungkan menerusi sebuah kemasan berbentuk bar merentangi but belakang (warna hitam untuk varian standard, warna badan untuk varian Executive dan krom untuk varian Premium), dan turut menempatkan logo 3D Proton pada bahagian tengah. Spoiler ala-ekor itik diberikan pada model Executive dan keatas.

Bahagian bawah bampar belakang Saga baharu ini turut menerima kemasan seperti Persona dan Perdana, tetapi kemasan berwarna hitam pada Saga ini lebih ringkas, tiada lengkuk yang kelihatan seperti diffuser serta ruang untuk tip ekzos, dan menempatkan lampu kabus tunggal pada bahagian tengah.

Hanya satu enjin ditawarkan, 1.3 liter VVT baharu, kerangka dipertingkatkan

Saga kini dijana enjin 1.3 liter VVT yang diambil dari Iriz berkuasa 94 HP dan tork maksima 120 Nm, menggantikan enjin 1.3 liter Campro IAFM+ pada model sebelum ini. Hanya varian standard menerima pilihan kotak gear manual lima-kelajuan dan CVT automatik, manakala varian lain hanya dipadankan dengan transmisi CVT. Seperti juga Persona, unit janakuasa ini bukan sekadar memindahkannya dari casis Iriz ke Saga.

Menurut Proton, untuk versi CVT, Saga baharu mampu memecut dari 0-100 km/j dalam masa 13.1 saat dan penggunaan bahan api dicatatkan pada 5.6 l/100 km (14.5 saat/6.3 l/100 km pada model sebelum ini). Manakala untuk versi manual pula, ia kini mampu memecut dari 0-100 km/j dalam masa 12.2 saat dan penggunaan petrol dicatatkan pada 5.4 l/100 km (13 saat/ 6.0 l/100 km pada model sebelum ini).

Proton telah menala semula enjin dan transmisi ini sesuai dengan badan sedan Saga serta menambahbaik aspek respon serta NVH. Empat cagak enjin pada Saga FLX kini hanya tiga pada Saga 2016, di mana cagak pada blok enjin bahagian hadapan ditiadakan serta torque rod pada bahagian belakang enjin kini menerima rekaan baharu. Ini membolehkan getaran pada enjin kini kurang dialirkan ke kerangka badan, bagi memberikan kadar NVH yang lebih bagus.

protonsaga_bm_premium_ext-29

Kerangka asas kini menerima lebih banyak logam berketegaran tinggi seterusnya meningkatkan ketegarannya dari 10,000 Nm/deg pada model sebelum ini kepada 12,000 Nm/deg pada model Saga baharu. Model generasi baharu ini masih mengekalkan topang McPherson pada bahagian hadapan dan torsion beam pada bahagian belakang. Komponen-komponen suspensi seperti spring dan getah-getah bushing diubah untuk memberikan talaan pengendalian yang lebih baik.

Saga 2016 masih menggunakan sistem stereng kuasa hidraulik, tetapi nisbah pada rak dan pinan stereng telah ditala semula daripada 20:1 pada model terdahulu kepada 16:1, membolehkan arah diubah dengan lebih cepat. Daya untuk memutar roda stereng juga kini lebih ringan iaitu 2.75 kgf berbanding 3.0 kgf pada Saga FLX.

Dilengkapi pelbagai ciri baharu, keselamatan turut dipertingkat

Bahagian dalaman Saga kini diberikan papan pemuka baharu. Susunan dalam kluster instrumen masih lagi kekal dengan takometer di sebelah kiri, speedometer di bahagian kanan, paparan posisi gear (untuk CVT) di bahagian tengah dan lampu amaran serta informasi lain di atasnya. Latar belakang meter berkenaan kini menerima tema seiras dengan Persona dan dilengkapi lampu penunjuk Eco Assist.

Roda stereng Saga baharu ini diambil terus dari Preve/Exora. Kluster bahagian tengah ditempatkan liang hawa dingin berbentuk empat segi dan di bawahnya diletakkan pemain audio 2-DIN (hanya 1-DIN untuk varian standard dan Executive) yang turut diambil terus dari Exora.

Barisan suis operasi untuk kunci pintu berpusat, lampu-lampu kabus, lampu isyarat halangan (hazard light) dan ESC ditempatkan di bawah pemain audio, diikuti suis-suis kawalan penghawa dingin yang diambil dari Saga FLX diletakkan di bawahnya. Tombol gear untuk versi CVT menggunakan tombol dari Iriz dengan selak gear pada bahagian hadapan, berbanding model lama di bahagian atas. Tombol untuk versi manual pula menerima tombol gear dari Satria Neo.

Tiga port USB pada dilengkapkan pada Saga – satu untuk hadapan iaitu di sebelah soket 12V berhampiran pemegang cawan hadapan, dua lagi untuk bahagian belakang, di ruang storan belakang tuil brek tangan. Khas untuk varian Premium, ia turut dilengkapi kamera undur yang dipaparkan menerusi skrin pada cermin pandang belakang.

Tempat duduk belakang pada model baharu ini turut direka agar boleh dilipat (tetapi tiada pisahan dengan nisbah 60:40) bagi memberikan ruang storan tambahan untuk but belakang jika diperlukan. Menurut Proton lagi, mereka telah mengurangkan daya untuk menutup/membuka pintu dari 25 kgf kepada hanya 15 kgf agar ia terasa lebih ringan.

Untuk keselamatan, kesemua varian menerima cagak tempat duduk ISOFIX pada bahagian belakang, dan juga dua beg udara. Varian Executive dan keatas menerima sistem brek ABS dengan BA dan EBD. Khas untuk varian Premium, ia turut menerima Bantuan Mula Mendaki (HHA) dan juga Kawalan Kestabilan Elektronik (ESC) bagi membolehkan varian berkenaan menerima penarafan ASEAN NCAP empat-bintang.

Perincian pecahan setiap varian dan harga adalah seperti berikut:

Proton Saga 1.3L Standard MT/CVT 2016

Varian ini datang dengan dua versi transmisi yang boleh dipilih iaitu manual lima-kelajuan dan CVT automatik. Kedua-dua versi ini hadir dengan ciri-ciri yang sama.

Ciri-ciri

 • Enjin 1.3 liter VVT
 • 94 hp, 120 Nm
 • Ecodrive Assist
 • Lampu utama halogen reflektor
 • Lampu kabus belakang
 • Penderia parkir hadapan dan belakang
 • Rim besi 13 inci (dengan tayar Silverstone Synergy M3 saiz 175/70)
 • Cermin sisi, pemegang pintu dan hiasan belakang hitam tanpa cat
 • Cermin sisi larasan manual
 • Tiang-B warna badan
 • Kemasan dalam hitam
 • Unit audio 1-DIN dengan input Bluetooth, USB dan AUX
 • 2 port mengecas USB
 • Tempat duduk fabrik serba hitam
 • Tempat duduk pemandu dengan ketinggian yang boleh dilaras
 • Ruang but 420 liter dengan tayar simpanan jimat ruang
 • Tempat duduk belakang boleh lipat
 • Trim pintu plastik
 • Cagak ISOFIX
 • Dua beg udara
 • Brek cakera hadapan dan brek dram belakang

Harga

 • 1.3L Standard 5MT – RM36,800
 • 1.3L Standard CVT – RM39,800

2016 Proton Saga 1.3L Executive CVT

Ciri-ciri tambahan

 • Brek ABS dengan EBD
 • Lampu kabus hadapan
 • Rim aloi 14 inci ‘snowflake’ (dengan tayar Silverstone Kruizer1 NS800 saiz 185/60)
 • Cermin sisi, pemegang pintu dan kemasan belakang berwarna sama seperti badan
 • Cermin sisi berkuasa elektrik
 • Tiang-B warna hitam
 • Spoiler pada but belakang
 • Kemasan kelabu berkilat pada liang pendingin hawa dan stereng
 • Tempat duduk fabrik bercorak mesh

Harga

 • 1.3L Executive CVT – RM42,800

2016 Proton Saga 1.3L Premium CVT

Ciri-ciri tambahan

 • Rim aloi 15 inci ‘turbine’ (dengan tayar Silverstone Kruizer1 NS800 saiz 185/55)
 • Electronic Stability Control (ESC)
 • Hill-hold Assist
 • Unit audio 2-DIN dengan input Bluetooth, USB dan AUX
 • Kemasan kelabu berkilat pada tombol gear dan sekeliling
 • Tempat duduk fabrik bercorak gelombang
 • Kamera undur (dengan paparan bersepadu pada cermin pandang belakang)
 • Butang kawalan audio pada stereng

Harga

 • 1.3L Premium CVT – RM45,800

Semua model mendapat tingkat taraf seperti berikut:

 • Enjin 1.3 VVT (menggantikan IAFM+)
 • Prestasi manual – 0-100km/j dalam 12.2 saat (daripada 13.0 saat)
 • Penggunaan bahan api manual – 5.4 l/100 km (bertambah baik daripada 6.0 l/100km)
 • Prestasi CVT – 0-100km/j dalam 13.1 saat (daripada 14.5 saat)
 • Penggunaan bahan api CVT – 5.6 l/100 km (bertambah baik daripada 6.3l/100km)
 • Hanya tiga cagak enjin untuk mengurangkan peralihan getaran ke kerangka
 • ECU yang ditala semula untuk tindak balas CVT lebih baik
 • Tayar dengan rintangan golek lebih rendah, cengkaman atas jalan basah lebih baik (lebih senyap 2dB)
 • Pakej pemanduan dan kawalan dipertingkat
 • Tahap keselamatan ASEAN NCAP empat bintang (daripada tiga bintang)
 • Rak stereng lebih tepat dan pantas (nisbah 16:1 daripada 20:1)
 • Radius membelok lebih kecil (5.1 m berbanding 5.3 m)
 • Penutupan pintu lebih ringan (15 kgf berbanding 25 kgf)
 • Kuasa stereng lebih ringan (2.75 kgf berbanding 3.0 kgf)
 • Kerangka lebih tegar (12,000 Nm/deg berbanding 10,000 Nm/deg)

Kesemua harga yang ditawarkan adalah harga atas jalan dengan insuran. Setiap pembelian Proton Saga 2016 turut dilindungi dengan waranti selama 5 tahun tanpa had perbatuan. Untuk anda yang berminat menempah Proton Saga 2016, anda boleh lawati laman Carbase.my untuk spesifikasi penuh serta bantuan dari penasihat jualan di sini.

GALERI: 2016 Proton Saga 1.3L Premium CVT

GALERI: 2016 Proton Saga 1.3L Executive CVT

GALERI: 2016 Proton Saga 1.3L Standard Manual