Triumph Street Cup BM

Apabila muncul model Bonneville yang dinamakan sebagai Street Twin untuk menggalas tugas sebagai produk klasik moden asas generasi baru Triumph, ia memberikan kebebasan kepada pemilik untuk mengubahsuainya mengikut cita rasa dan kegemaran sendiri. Selain pilihan aksesori yang pelbagai, Triumph juga menyediakan pakej lengkap untuk mengubah Street Twin kepada Brat Tracker, Urban atau Scrambler.

Tetapi jika pengguna mahukan sesuatu yang mempunyai gaya café racer, mereka perlu pergi kepada model Thruxton yang menggunakan enjin 1,200cc. Sekarang, ia tidak lagi begitu kerana Triumph sudah memperkenalkan model 2017 yang dinamakan sebagai Street Cup.

Secara asasnya, ia adalah Street Twin yang digayakan dengan bentuk café racer. Jadi, enjinnya juga adalah sama – unit 900 cc High Torque dan kelengkapan lain seperti ride-by-wire, traction control yang boleh ditutup, brek ABS dan torque assist clutch.

Bahagian yang paling jelas berbeza adalah tempat duduk berpenutup di belakang (boleh dicabut), fly-screen, pemegang jenis drop-bar, cermin sisi di hujung pemegang, warna dua tona serta ekzos stainless steel yang lebih pendek dan mendongak ke atas.

Jika dibandingkan dengan Street Twin, penunggang akan duduk sedikit ke belakang sementara tempat pemegang pula lebih rendah, menghasilkan kedudukan yang lebih sporty. Selain itu, suspensi belakang Street Cup juga lebih tinggi, tetapi jarak pergerakannya masih sama seperti Street Twin iaitu 120 mm. Ini juga menjadikan Street Cup lebih lincah.

Turut tidak ketinggalan adalah bahagian brek baru – angkup Nissin sliding axial dua piston dan cakera terapung, manakala tempat letak kaki pula menggunakan rekaan seperti Thruxton.

Bagi yang mahukan lebih lagi, Triumph turut menyediakan lebih 120 aksesori bagi Street Cup untuk menambahkan prestasi, gaya, keselesaan mahupun praktikalitinya. Antara yang menarik adalah seperti suspensi belakang boleh laras Fox, ekzos Vance and Hines, kemasan belakang dan tuil aluminium.