mv-agusta-f3-rc-bm-11

Dari dulu lagi, MV Agusta sememangnya terkenal dalam dunia perlumbaan. Bagi menyampaikan rasanya kepada pelanggan, selain motosikal yang sudah sedia agresif, mereka mengeluarkan edisi khas RC yang membawa maksud Reparto Corse – cabang sukan permotoran MV Agusta.

Terbaru, syarikat Itali ini mengeluarkan dua buah motosikal edisi khas F3 RC – berkapasiti 675 dan juga 800 cc. Enjin tiga silinder pada kedua-dua buah motosikal ini, walaupun sudah sedia kompak dan ringan, diperbaiki dan diperhalusi lagi untuk memberi prestasi maksimum.

F3 RC 675 mampu menghasilkan 128 hp pada 14,400 rpm dan 71 Nm tork pada 10,900 rpm manakala F3 800 RC lebih ekstrem – 148 hp pada 13,000 rpm dan 88 Nm pada 10,600 rpm. Prestasi ini boleh diuruskan oleh penunggang sendiri melalui sistem Ride-by-Wire dan platform elektronik MVICS (Motor & Vehicle Integrated Control System). Kesemuanya ada tiga mod tunggangan dan lapan tahap Traction Control.

Fork hadapan Marzocchi dan monoshock Sachs di belakang motosikal ini turut dilaras semula untuk memastikan casis dapat selari dengan prestasi, sambil tidak mengabaikan kelincahannya. Perkara utama yang menjelaskan model F3 RC ini adalah replika kepada motosikal lumba adalah grafiknya. Kini, MV Agusta mempunyai dua orang pelumba utama iaitu Jules Cluzel dan Lorenzo Zanetti.

Motosikal edisi khas ini juga akan ditandatangani oleh dua pelumba ini pada bahagian panel tepi, sebagai menunjukkan penglibatan mereka dalam membangunkan motosikal eksklusif ini bersama pasukan Reparto Corse. MV Agusta F3 RC akan dihasilkan dalam jumlah terhad sebanyak 350 unit sahaja dan harga untuk model baru ini masih belum disiarkan. Walaupun begitu, F3 RC yang pernah dikeluarkan sebelum ini dijual di United Kingdom pada harga £12,950 (RM66,536) manakala F3 800 RC pula £14,100 (RM72,445).

Selain itu, setiap pembeli motosikal edisi khas ini juga akan diberikan kit istimewa yang termasuk paddock stand, pemegang no plet, penutup tempat duduk belakang dan kain penutup motosikal khas.