evasive-steering-assist-850x478-bm

Ford sekarang ini sedang membangunkan sistem stereng yang dipanggil evasive steering assist, untuk melengkapi sistem autonomous emergency brake (AEB), dalam waktu kecemasan dan mengelakkan sebarang perlanggaran.

Cara dua sistem ini bekerja juga hampir sama, iaitu dengan mendapatkan input daripada radar dan kamera yang ada untuk menentukan kadar pengurangan laju kereta berbanding kereta lain di hadapan. Dengan data itu, sekiranya brek sahaja dirasakan tidak mencukupi untuk mengelak perlanggaran, stereng juga akan dijadikan lebih pantas bagi membantu pemandu.

“Sebaik sahaja pemandu cuba mengelak kenderaan yang lebih perlahan dalam keadaan kecemasan, evasive steering assist akan aktif untuk membantu pemandu melakukan pengendalian agresif dengan menjadikan stereng lebih pantas,” kata pakar teknikal pemanduan automatik dan kawalan brek Ford, Peter Zegelaar.

enhanced-active-park-assist-630x354-bm

Evasive steering assist hanya akan bertindak apabila pemandu mengelak secara tiba-tiba, bermakna ia tidak akan masuk mengganggu secara sendiri dalam pemanduan biasa. Sebagai tambahan kepada sistem stereng baru ini, Ford juga sedang membangunkan sistem yang dapat mengelak pemandu memandu dalam arah bertentangan. Sistem ini mendapat input daripada sistem pengecaman tanda trafik, yang sudah pun berada pada beberapa kenderaan.

Selain itu, Ford juga mengumumkan sedang membangunkan sistem amaran trafik bertentangan sendiri, yang boleh memberi amaran kepada pemandu sekiranya terdapat trafik dari belakang apabila mereka mengundur. Turut diperbaiki adalah sistem bantuan letak kereta aktif yang bertujuan untuk memasukkan kenderaan di dalam kotak letak kenderaan secara sendiri tanpa sebarang input dari pemandu.