biodiesel1

Persatuan Haulier Malaysia (MHA) menerusi presidennya Nazari Akhbar menggesa kerajaan melakukan lebih banyak perbincangan serta penyelidikan terperinci mengenai biodiesel B10 sebelum mandat itu dilaksanakan di negara ini, menurut laporan Bernama,.

Nazari berkata pada satu sidang media di sini hari ini, MHA tidak membantah sepenuhnya pelaksanaan mandat itu, tetapi ia sendiri tidak pasti mengenai hala tuju B10 dan menggesa kerajaan mengadakan lebih banyak perbincangan dengan pihak berkepentingan. “Komponen trak seperti pam bahan api, injektor dan turas minyak adalah sensitif kerana ia diperbuat bagi penggunaan minyak mentah diesel,” katanya.

Menurut Nazri, sebuah trak lazimnya dilengkapi enam silinder dan sebarang langkah penggantian bagi tujuan penyesuaian akan menelan kos RM60,000 untuk setiap trak. Malah, bagi trak berusia melebihi 10 tahun, aspek kesesuaian penggunaan biodiesel B10 ini akan menjadi isu manakala trak lain pula berkemungkinan berdepan masalah kerosakan jika persoalan itu tidak ditangani.

Tambah Nazari lagi, bagi tempoh jangka panjang, pelaksanaan B10 itu akan mengundang lebih banyak kos penyelenggaraan dan memberi impak ketara kepada industri pengangkutan. “Ketika itu, pasti sukar bagi Malaysia untuk bersaing di rantau Asia dari segi logistik. Inilah antara perkara yang perlu kerajaan pertimbangkan,” katanya.

Implementasi program biodiesel B10 ini telah ditangguhkan berberapa kali. Kerajaan pada mulanya memperkenalkan bahan api berkenaan pada Jun lalu, tetapi ia telah ditangguhkan kerana data yang tidak mencukupi menyatakan ia memenuhi spesifikasi pengeluar-pengeluar kenderaan.

Implementasi berkenaan kemudiannya dijadualkan pula untuk dilaksanakan bulan hadapan, namun ia diumumkan ditangguhkan sekali lagi ke tarikh yang masih belum ditetapkan kerana kerajaan mahu memperkasakan program tersebut untuk mempertingkatkannya dengan dua jenis campuran serta untuk tidak membebankan orang ramai.

Nak jual kereta anda? Jual dengan myTukar.