Tanpa kaki penunggang atau tongkat, mustahil motosikal akan dapat “berdiri” tegak. Untuk mencari kemungkinan penyelesaian kepada perkara ini – bagi mengurangkan kebarangkalian motosikal akan rebah pada kedudukan pegun – Honda memperkenalkan ciri Riding Assist ketika pameran Consumer Electronics Show (CES) yang sedang berlangsung di Las Vegas.

Riding Assist berkenaan adalah sebahagian daripada Cooperative Mobility Ecosystem yang turut melibatkan model NeuV, sebuah kenderaan konsep urban elektrik. Teknologi yang digunakan pada ciri ini dibangun dari Honda UNI-CUB, sebuah kenderaan pergerakan persendirian dengan imbangan sendiri.

Menggunakan gyroscopes untuk imbangan – yang menambah kompleksiti dan berat kepada jentera berkenaan – Riding Assist mengurangkan sudut pada fork motosikal ketika ia bergerak kurang daripada lima km/j. Sebuah servo akan melakukan talaan segera pada pemegang untuk memastikan motosikal sentiasa lurus dan tegak, dengan atau tanpa penunggang.

Walaupun masih belum pasti sama ada Riding Assist ini akan disertakan pada penggunaan sebenar, teknologi seperti ini mampu memainkan peranan di dalam pembangungan robotik untuk masa hadapan. Sementara kita menduga seperti apa lanjutan daripada perkembangan ini, tonton dahulu video khas yang disediakan oleh Honda ini.