Dengan hanya beberapa minggu saja lagi sebelum Geneva Motor Show bermula, Citroen telah menunjukkan Space Tourer 4X4 E Concept, sebuah kenderaan yang menggabungkan kebolehan offroad, kepelbagaian dan keselesaan, mendapat inspirasi daripada koleksi kenderaan gaya hidup ‘E’ Citroen.

Gaya yang dibawa adalah serba ranggi dan dinamik, dengan terdapat skid plate di hadapan dan belakang, rel bumbung dan tayar yang diikat rantai supaya boleh bergerak di dalam salji. Ia kemudiannya dicat dengan warna putih istimewa dan mempunyai grafik camouflage. Juga boleh dilihat adalah lambang 4×4 di bawah cermin sisi dan penutup but.

Untuk masuk ke bahagian dalam, penumpang boleh menggunakan pintu belakang jenis gelungsur, dan akan disambut dengan suasana yang lapang, hasil penggunaan bumbung panoramik luas dan ia boleh menempatkan sehingga sembilan orang penumpang. Tempat duduk Citroën Advanced Comfort® disediakan untuk menjamin keselesaan.

Kelengkapan bantuan dan berteknologi pada kenderaan ini juga agak banyak, dengan antaranya sistem navigasi 3D Citroen Connect Nav, skrin sesentuh 7 inci, head-up display, kamera top rear vision, sistem pengesan titik buta, penghad kelajuan dengan pengenalan tanda jalan, fungsi lampu tinggi automatik, sistem amaran keluar lorong, brek aktif, amaran risiko perlanggaran dan Adaptive Cruise Control.

Keistimewaan sebenar Space Tourer 4×4 E Concept adalah kemampuan offroad. Kuasa penggeraknya datang daripada enjin diesel BlueHDi 150 S&S, dan disampaikan melalui kotak gear manual enam kelajuan keluaran Automobiles Dangel, iaitu sebuah syarikat pakar kenderaan yang boleh dipandu di pelbagai permukaan.

Bagi memberikan lebih kebebasan, kotak gear ini mempunyai dua tetapan kawalan gandar iaitu Auto 4WD dan R.Lock. Ia boleh dikawal melalui tombol yang terdapat pada papan pemuka.

Walaupun boleh dihasilkan dalam tiga saiz iaitu XS, M dan L, Space Tourer 4×4 E Concept ini ditampilkan dalam versi kompak XS, dengan panjang badan hanya 4.6 m dan tinggi 1.9 m. Meskipun versi 4×4 ini mempunyai badan lebih tinggi, ia masih di bawah 2.0m, seterusnya membolehkan ia masuk ke kebanyakan tempat letak kereta biasa.