SsangYong telah keluar dengan pelbagai model SUV konsep sebelum ini, dan Geneva Motor Show 2017 akan menyaksikan penampilan sebuah lagi yang dinamakan sebagai SsangYong XAVL (eXciting Authentic Vehicle Long). Ia mendapat inspirasi daripada model Korando yang dikeluarkan pada tahun 90-an dan mempunyai penampilan seperti kereta konsep XAV-Adventure.

Gambar teaser rasmi yang dikeluarkan menunjukkan kenderaan tersebut masih menggunakan bentuk biasa sebuah 4×4, tetapi dengan gaya yang lebih moden berbanding XAV-Adventure. Lampu hadapan dan belakangnya juga nampak lebih futuristik.

Bahagian dalam pula menggunakan papan pemuka lebih kontemporari, dengan pemilih gear jenis tombol yang dipusing seperti Jaguar dan skrin paparan informasi dan hiburan ‘terapung’ seperti BMW. XAVL boleh menempatkan tujuh orang, seterusnya memberi petunjuk bahawa model produksi akan ditawarkan dalam dua saiz, seperti model Tivoli dan Tivoli XLV.

Tiada enjin hibrid pacuan empat roda untuk model ini, dan ia akan dikuasakan oleh pilihan enjin petrol dan diesel – berkemungkinan unit 1.6 liter Euro 6 daripada model Tivoli, digabungkan dengan sama ada transmisi manual enam kelajuan atau automatik enam kelajuan daripada Aisin.

GALERI: SsangYong LIV-2 Concept