Sebelum ini, dilaporkan bahawa KPDNKK menjangkakan harga bahan api akan naik dan turun antara lima hingga 10 sen selepas kaedah baru penentuan harga silingnya diumumkan secara mingguan bermula esok.

Dengan harga yang ditetapkan itu akan lebih kerap berubah dan ditambah dengan diskaun serta promosi yang dibolehkan, Persatuan Pengedar Petrol Malaysia (PDAM) khuatir dengan kesan dan akibat yang akan disebabkan oleh diskaun berkenaan, lapor The Star. Persatuan itu menegaskan, sesetengah pengedar petrol, terutama yang beroperasi secara kecil-kecilan, tidak mampu untuk mengikut jejak itu memandangkan mereka tidak mempunyai margin keuntungan yang besar untuk memberikan diskaun.

Kelonggaran untuk memberikan diskaun dan promosi muncul selepas kenyataan yang diberikan oleh Datuk Seri Hamzah Zainuddin memaklumkan, peruncit dan pengedar bahan api boleh mengikut kadar harga siling yang ditetapkan atau menawarkan diskaun pada harga yang lebih rendah dengan kebenaran daripada kementerian.

Presiden persatuan itu, Datuk Khairul Annuar Abdul Aziz berkata, sehingga hari ini masih tidak jelas bagaimana insentif dan diskaun ini akan dilakukan. “Kementerian tidak menyatakan dalam situasi bagaimana diskaun ini boleh diberikan,” ujar beliau.

Jelasnya, walaupun kementerian memberi peluang kepada peruncit untuk memberikan diskaun dengan kebenaran kementerian, PDAM perlu meneliti sama ada langkah itu benar-benar baik untuk perniagaan mereka.