Usaha Kementerian Kerja Raya melalui Jabatan Kerja Raya (JKR) dalam memilih getah beku sebagai bahan campuran asfalt untuk turapan jalan dilihat semakin menampakkan hasil setelah banyak kajian mengenainya dilakukan.

Terkini, laluan dua hala sepanjang 10 kilometer antara Kampung Desa Temu Jodoh ke Kampung Kwong Sai, Johor Bahru bakal menjadi jalan raya pertama di negara ini menggunakan teknologi Asfalt Terubahsuai Getah Bekuan (CMA), laporan Berita Harian.

Menurut Jurutera Awam Penguasa Kanan Jalan, Jabatan Kerja Raya (JKR), Zulkifli A Ghani, projek pemilikan tapak CMA itu dijangka bermula 17 Julai ini dan dijangka siap pada Januari 2020. Katanya, projek berkenaan akan dianalisis dalam tempoh dua tahun membabitkan pelbagai aspek seperti keselamatan pengguna, kos selenggara dan bentuk kerosakan pada jalan itu.

“Projek perintis CMA sepanjang 500 meter sudah dilaksanakan di tiga lokasi iaitu, Tampin Negeri Sembilan; Temerloh Pahang dan Kedah sejak 2015. Hasil laporan awal CMA di tiga lokasi perintis menunjukkan kaedah ini sesuai digunakan untuk menambahbaik penurapan jalan raya dan pembinaan jalan baharu di Jalan Persekutuan seluruh negara.

“Untuk tempoh jangka masa panjang, kos penyelenggaraan CMA menjimatkan berbanding turapan konvensional dengan jangka hayat jalan lebih baik,” katanya ketika membentangkan secara terperinci pembinaan semula jalan di lokasi terbabit kepada Menteri Kerja Raya, Datuk Seri Fadillah Yusof dan Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) Tenang, Mohd Azhar Ibrahim.

Ketika ini, kebanyakan pembinaan turapan jalan raya di negara ini menggunakan bitumen asli gred 80/100 dan 60/70 sebagai bahan pengikat dalam campuran asfalt.

Fadillah pula berkata, “Pelaburan awal CMA tinggi sekitar RM53 permeter daripada kaedah konvensional, RM29 permeter tetapi kos penyelenggaraan adalah rendah untuk jangka panjang. Yang lebih penting, kerjasama teknologi ini membantu meningkatkan pendapatan pekebun kecil getah.”

Ketika menjawab soalan pemberita mengenai kemungkinan memperluaskan penggunaan CMA ke seluruh negara dalam masa terdekat, Fadillah berkata kerajaan akan memuktamadkan aspek teknikal dan analisis kos menerusi hasil laporan penilaian akhir CMA, yang dijangka diumumkan awal tahun 2018.