Ketika mesyuarat tahunan Volkswagen yang berlangsung pada Mei lalu, syarikat itu mendedahkan garis masa bagi model baru yang dirancang akan diperkenalkan tahun ini. Antara yang terlibat ialah model Virtus, yang akan menggantikan Vento sebagai versi generasi seterusnya bagi Polo Sedan, dan dijangka akan masuk pasaran pada November nanti.

Imej render digital ini boleh dijadikan bayangan bagaimana Virtus akan kelihatan nanti. Antara perkara yang dapat dilihat ialah beberapa bahagian yang mewarisi sentuhan dari model sedia ada – lampu belakang dari Jetta serta penampilan bahagian belakang yang mirip Passat, dan disesuaikan pada rekaan asal badan Polo Mk6 hatchback.

Virtus mungkin akan dimenggunakan platform MQB A0 yang turut digunakan pada Polo dan Seat Ibiza, dengan jarak antara roda yang lebih panjang daripada sebelum ini (2,564 mm pada Polo Mk6). Pilihan enjin pula mungkin akan melibatkan unit TSI petrol dan TDI diesel, dengan transmisi lima-kelajuan atau enam-kelajuan manual dan DSG dwi-klac tujuh-kelajuan.

Jika Polo terbaru itu menjadi petunjukkan, Virtus juga akan dilengkapi dengan teknologi terkini seperti Active Info Display generasi kedua oleh VW sendiri, sistem infotainmen dengan format skrin lebar, Adaptive Cruise Control, autonomous emergency braking (AEB), sistem tinjauan titik buta dan Park Assist.

GALERI: Volkswagen Polo R-Line