Ford telah mengumumkan akan memindahkan pengeluaran model Focus dari Amerika Syarikat bagi model tahun 2019 dan selepas itu. Langkah itu bagaimanapun tidak bermakna akan menyebabkan kehilangan pekerjaan di sana.

Ford Focus generasi seterusnya untuk pasaran Amerika Utara selepas ini akan didapatkan dari China – dan bukan lagi dari Hermosillo, Mexico – dengan pengeluarannya dijangka bermula pada separuh kedua 2019.

Pengeluaran bagi Ford Focus sedia ada untuk pasaran America Utara akan diteruskan di kilang pemasangan Michigan sehingga pertengahan 2018. Menurut Ford, kilang itu kemudiannya akan diubah untuk memasang model Ranger pada penghujung 2018 dan model Bronco pada 2020.

Selari dengan perpindahan itu, syarikat turut mengumumkan pelaburan berjumlah US$900 juta (RM3.8 bilion) untuk menaiktaraf kilang trak di Kentucky, yang dijangka akan digunakan untuk memasang model Ford Expedition dan Lincoln Navigator. Kedua-dua model berkenaan akan dieksport ke lebih daripada 55 pasaran seluruh dunia, termasuk China bagi model Lincoln Navigator.

Kilang di Kentucky kini menggajikan sejumlah 7,600 pekerja sepenuh masa, mengikut jam. Ford menyatakan, syarikat itu mempunyai lebih banyak pekerja di Amerika dengan jumlah jam bekerja yang lebih tinggi dan memasang lebih banyak kenderaan di negara itu berbanding pengeluar kenderaan lain.

Ford juga memaklumkan, langkah perpindahan pengeluaran model Focus itu akan membolehnya syarikat menjimatkan sebanyak US$1 bilion (RM4.29 bilion) kos pelaburan berbanding perancangan terdahulu.

SPYSHOT Ford Focus 2018