Semasa di pameran North American International Auto Show 2017 di Detroit, Ford mengumumkan akan mengeluarkan kembali sebuah model dengan nama yang sudah digunakan sejak tahun 60 an lagi iaitu Bronco. Model baharu Bronco ini dirancang untuk pasaran tahun 2020 dan dibina atas platform sama dengan Ranger generasi seterusnya. Ranger baharu ini akan berada dalam pasaran pada tahun 2019 dan kedua-duanya akan dibina di Amerika Syarikat.

“Ramai yang menggemari Bronco di luar sana. Jika anda melihat kepada segmen SUV ranggi, dalam masa lima tahun yang lepas, ia menunjukkan seperti segmen yang kedua paling pantas berkembang,” kata ketua pegawai eksekutif Ford, Mark Field kepada USA Today.

Bronco sebelum ini sentiasa adalah sebuah 4×4 tiga pintu yang kecil, dan kemungkinan besar Ford tidak akan mengubahnya untuk model baharu ini. Disebabkan ia diasaskan daripada trak pikap dan disebut sebagai “4×4 saiz sederhana tanpa kompromi”, ini bermakna Bronco baharu akan mempunyai kemampuan jalan lasak yang berpatutan. Ford mengatakan ia adalah sebuah model global, dan Malaysia juga mempunyai kemungkinan untuk menerimanya.

“Ini adalah sebuah kenderaan 4×4 saiz sederhana tanpa kompromi, khas untuk mereka yang sentiasa mencari sesuatu yang mencabar dan mahukan kebebasan, bersama kemampuan menjelajah jalan offroad serta pelbagai lagi kegunaan padanya. Bronco mampu menakluk apa sahaja, daripada penggunaan harian, sehinggalah jalan lasak,” kata presiden bahagian Ford America, Joe Hinrichs.