BMW baru-baru ini telah mendedahkan mereka akan bersaing dalam perlumbaan Le Mans 24 Hours dalam kelas LMGTE bermula tahun 2018 menggunakan M8 GTE, iaitu sebuah model yang diasaskan daripada M8. Walaupun model 8 Series ini masih belum membuat penampilan rasmi – masih lagi sebuah konsep – bahagian permotoran syarikat pengeluar kenderaan dari Jerman itu telah mengeluarkan teaser untuk model lumba tersebut.

BMW Motorsport, melalui laman Facebook nya telah memuat naik satu gambar dengan meletakkan tajuk: “Perlumbaan FIA WEC 2017 sedang berlangsung dengan rancak, tetapi kami sudah bersedia untuk musim hadapan. Ini sedikit ‘pembuka selera’ untuk BMW M8 GTE terbaru kami. Selebihnya akan datang… BMW M.”

Tidak banyak perincian yang boleh dilihat daripada gambar ini, tetapi kita dapat menyaksikan profail rendah M8 GTE ini, bersama bayangan serta bahagian belakangnya yang agresif. Corong udara Air Breather yang terdapat pada 8 Series Concept turut digunakan pada kereta ini bersama hud yang panjang dan spoiler belakang yang besar.

GALERI: BMW 8 Series Concept