Seperti yang semua sedia maklum, perkhidmatan e-hailing termasuk Uber dan Grab telah pun mendapat kelulusan untuk meneruskan operasi di negara ini. Namun kedua-dua penyedia perkhidmatan terbabit dikehendaki untuk mematuhi syarat-syarat yang sama dikenakan kepada pemandu teksi. Ini berikutan pindaan undang-undang bagi Akta Pengangkutan Awam Darat 2010 dan Akta Lembaga Perlesenan Kenderaan Perdagangan 1987 telah pun diluluskan di peringkat Dewan Rakyat pada akhir Julai lalu.

Bagi perkembangan selanjutnya mengenai pindaan Akta Pengangkutan Awam Darat 2010, Ketua Pegawai Operasi (COO) Suruhanjaya Pengangkutan Awam Darat (SPAD), Qamar Wan Noor telah memaklumkan menerusi Berita Harian, bahawa ia akan diwartakan pada Januari tahun hadapan bagi perkhidmatan e-hailing.

“Kita perlu mengetatkan penguatkuasaan untuk perkhidmatan e-hailing sama seperti yang dijalankan terhadap perkhidmatan teksi kerana ada laporan membabitkan salah laku dalam kalangan pemandu e-hailing. Dengan adanya pindaan ini, SPAD dapat mengumpul maklumat dan mengawal selia pemandu e-hailing. Jika ada pemandu yang mempunyai rekod jenayah dan salah laku dalam pemanduan, SPAD tidak akan mengeluarkan kad pemandu,” katanya.