Lotus telah mendedahkan rancangan untuk mengeluarkan produk pertamanya sejak bernaung di bawah pengeluar kenderaan dari China, Geely. Menurut Car Magazine, syarikat itu akan memperkenalkan dua model sports car pada 2020, dengan diikuti oleh sebuah SUV pada 2022.

CEO Lotus, Jean-Marc Gales memaklumkan penerbitan berkenaan, kereta sport baru itu akan menggantikan model sedia ada, sementara satu lagi model ialah edisi terhad dengan tumpuan spesifikasi litar untuk kegunaan jalan raya sebagai varian spesifikasi paling tinggi.

Tambah beliau, model yang lebih murah akan menggunakan platform aluminium sedia ada Lotus, manakala versi yang lebih mahal akan menggunakan platform gentian karbon dan menjadi model flagship prestasi tinggi dari model 3-11.

Kereta baru itu akan diasaskan menggunakan garisan badan yang sama, tetapi lebih sederhana berbanding pada 3-11 yang lebih tajam imejnya. Gales juga menambah, walaupun kedua-duanya akan menampilkan ciri termaju dari segi rekaan dan aerodinamik, ia juga akan jadi lebih praktikal, tanpa mengorbankan karektor sedia ada kenderaan Lotus.

Bagi perihal enjin, Gales tidak mengesahkan sama ada akan menggunakan enjin-enjin dari Volvo atau Geely. Kekurangan enjin V6 dari kedua jenama itu mungkin akan menyaksikan enjin 3.5 liter V6 dari Toyota akan dikekalkan, paling tidak untuk model prestasi tinggi.

Beliau juga menekankan, dua model terbaru itu nanti akan menampilkan sisi teknologi yang dipertingkat, termasuk pada bahagian yang tidak kelihatan. Sebagai contoh peralatan pendawaian elektrik akan digantikan dengan senibina elektrikal canggih, kemungkinan besar dari Volvo.