Sudah sekian lama khabar angin berkaitan SUV daripada Lotus bertiup, dan kini kita dapat melihat sedikit sebanyak rekaan yang dirancang itu. Lakaran paten awal SUV Lotus ini kini bocor di China, menampakkan sebuah rekaan yang sporty dengan sentuhan yang sinonim dengan jenama Lotus.

Bahagian depannya kelihatan tidak begitu jauh beza dari rekaan pada kereta-kereta sport Lotus yang pernah dihasilkan sebelum ini, dengan tiga ruang masukan udara yang lebar serta logo bulat yang ada. Jika gambar-gambar ini – yang diterbitkan oleh sebuah laman web di China, PCAuto.com.cn – boleh dipercayai, SUV ini akan memiliki profil sisi yang tak kalah menawan, dengan cermin di belakang yang lebih tirus.

Ia tidak kelihatan seperti Lotus APX Concept. Dan, itu boleh difahami; rekaan berkenaan dilakukan 10 tahun dahulu, tentulah selera dan keperluan hari ini sudah banyak berubah. Rekaan baru ini menunjukkan penampilan SUV yang lebih moden pengeluarnya.

Ini sahaja maklumat yang diketahui setakat ini. Khabar angin lain yang bertiup ada menyatakan bahawa model itu nanti akan dibangun menggunakan platform dari Volvo atau Lynk&Co tidak dapat dipastikan. Perlu dinyatakan, projek ini dimulakan lama sebelum Geely mempunyai kepentingan terhadap jenama-jenama ini. Dua tahun lalu, CEO Lotus, Jean-Marc Gales pernah mengeluarkan kenyataan bahawa SUV Lotus itu nanti akan lebih baik pengendaliannya berbanding Porsche Macan.

Berdasarkan lakaran ini, apa pula pandangan anda? Adakah ia cukup ramuan untuk menjadi sebuah SUV yang berjaya memenangi hati orang-ramai?