Menerusi pentadbiran Formula 1 baharu yang diuruskan Liberty Media tahun ini, ketua komersial perlumbaan berkenaan, Sean Bratches mengatakan bahawa bermula musim 2018 tiada lagi ‘Gadis Grid’ yang akan tampil kerana ia tidak lagi sesuai dengan imej jenama baharu yang dibangunkan oleh Liberty, menurut laporan motorsport.com.

“Sepanjang tahun lalu kami telah memantau berberapa perkara yang kami rasa perlu dikemaskini bagi memastikan ia lebih sesuai dengan visi kami terhadap sukan hebat ini,” katanya dan menambah “sementara amalan menggunakan gadis grid telah sebati dengan grand prix Formula 1 untuk berberapa dekad, kami rasa langkah ini tidak selari dengan nilai jenama dan ia jelas janggal dengan norma masyarakat moden.”

“Kami tidak percaya amalan tersebut diperlukan atau relevan kepada Formula 1 dan peminatnya, lama dan baharu, di seluruh dunia,” tegas Bratches.

Menurut portal sukan bermotor berkenaan lagi, F1 bukan satu-satunya sukan yang mula menolak untuk menggunakan wanita dengan cara sedemikian. Di UK minggu lalu, Professional Darts Corporation (PDC) telah mencetuskan kontroversi setelah menggugurkan penampilan gadis-gadis dalam kejohanan-kejohanan kendalian mereka.