Rimac C_Two – hypercar elektrik 1,914 hp, 2,300 Nm

Pengeluar kereta Croatia Rimac telah memperkenalkan model hypercar C_Two di Genewa. Jentera semua-elektrik dua-tempat duduk ini adalah susulan kepada model Concept_One dan pasti ada beberapa kekurangan sehingga tiada lagi mengenainya, yang memiliki ukuran 4,750 mm panjang, 1,986 mm lebar and 1,208 mm tinggi.

Jentera seberat 1,950 kg ini mampu dipacu dari 0-100 km/j dalam hanya 1.97 saat (1.85 saat untuk 0-60 km/j), yang boleh dikatakan sangat pantas. Bagi pacuan 0-300 km/j, ia hanya mengambil masa sekitar 11.8 saat untuk dicapai. Manakala kelajuan maksimumnya didakwa sehingga 412 km/j.

Tak cukup dengan itu, C_Two turut memiliki output yang mengagumkan – dengan motor elektrik yang mampu memberikan lonjakan kuasa maksimum sehingga 1,408 kW atau 1,914 hp, dengan tork 2,300 Nm. Prestasi luar biasa ini turut didorongkan dengan jarak sehingga 650 km bagi pengecasan tunggal, mengikut kitaran NEDC.

Direka oleh pasukan dalaman Rimac, C-Two ini menampilkan gentian karbon sepenuhnya dengan bumbung karbon terikat, pek bateri bersepadu dan gabungan subframe karmbon belakang. Strukturnya pula diperbuat daripada aluminium, manakala badanya pula dari serat karbon asli, menjadikan rekabentuknya agak ringan tetapi sangat kuat.

Imej luaran dilengkapi dengan beberapa elemen aktif, daripada flap di bahagian hud yang telah mengubah profil aerodinamik C-Two hingga ke wing belakang dengan posisi boleh ubah yang memberikan respon mengikut muatan dinamik dan mengoperasikan brek udara sepenuhnya untuk menstabilkan jentera jika di bawah tekanan brek yang berat.

Di dalamnya, C-Two menampilkan kekemasan berdasarkan CF, dengan kontras menerusi balutan kulit pada roda stereng, permukaan pintu, garisan bumbung serta alas lantai. Tiga skrin definisi-tinggi TFT (kluster, skrin tengah dan paparan di sebelah pemandu) antara yang ditampilkan di dalam kabin, selain kawalan rotary aluminium dan beberapa suis.

Daya motif disalurkan oleh empat motor elektrik magnet-kekal yang mengawal setiap satu roda secara individual, dengan aspek kawalan R-AWTV (Rimac All-Wheel Torque Vectoring) bagi prestasi yang ditawarkan oleh semua-roda. Sepasang kotak gear kelajuan-tunggal pula menyalurkan pacuan ke roda hadapan, sementara yang belakang pula menerima kotak gear dua-kelajuan.

Pek bateri bagi jentera ini adalah dari unit lithium manganese nickel yang menawarkan 120 kWh tenaga dan 1.4 MW kuasa, cukup untuk dua pusingan penuh di Nürburgring dengan sepenuh kuasa dan penurunan dalam prestasi, ujar syarikat terbabit. Dengan tiga-fasa 22 kW pengecas on-board, C-Two boleh dikerah sekitar 80% dalam kurang daripada 30 minit dengan menggunakan pengecasan pantas kombo 250 kW DC.

Keupayaan untuk bergerak pantas bermaksud brek juga perlu memenuhi tugas itu, dan cakera brek seramik karbon Brembo CCMR 390 mm dan calipers enam piston pada kedua-dua gandar depan dan belakang membantu memacu Rimac dengan cepat. Sistem ini juga menyediakan brek regeneratif maksimum 150 kW.

Selain itu, suspensi jentera ini menampilkan peredam kawalan-elektronik dan pelarasan ketinggian aktif, dan C_Two dikendalikan dengan roda rekaan yang lebih jelas dan getah Pirelli.

Hypercar ini juga dilengkapi dengan elemen komprehensif termasuk perkakasan sedia ada Level 4 – dengan lapan kamera on-board (termasuk unit stereo hadapan), lidar sensor, enam radar emitter dan 12 pengesan ultrasonic.

Keselamatan pemandu aktif trmasuklah ramalan risiko pelanggaran yang digabungkan dengan brek kecemasan automatik dan kawalan mengelak, paparan titik-buta, bantuan kekal-lorong dan kawalan kelajuan adaptif sepenuhnya termasuk fungsi traffic pilot. Hanya 150 unit bagi Rimac C-Two yang bakal dibina.