Musim kelima perlumbaan kereta elektrik FIA Formula E Championship akan berlangsung pada bulan Disember tahun ini, dan satu pasukan baru diumumkan menyertainya, iaitu Nissan. Ini juga sekaligus menjadikan Nissan sebagai jenama automotif pertama dari Jepun yang bertanding dalam perlumbaan tersebut.

Semasa Geneva Motor Show yang berlangsung bulan lalu, Nissan telah memperkenalkan corak kenderaan yang akan digunakan semasa perlumbaan tersebut, tetapi jentera itu sendiri melihatkan rekaan yang agak agresif dan berlainan berbanding pasukan yang sedia ada.

Perincian penuh berkenaan kereta tersebut belum disiarkan secara rasmi, kerana Nissan mahu menggunakan sebanyak masa yang mungkin untuk menyiapkan kenderaan mereka, dan perlumbaan juga hanya akan berlangsung pada hujung tahun.

Demi pengurusan yang lebih cekap, Nissan bekerjasama dengan rakan kongsinya, Renault untuk menggunakan kepakaran serta pembangunan yang sudah sedia ada, sekaligus dapat meningkatkan lagi daya saingnya. Pengarah sukan permotoran global Nissan, Michael Carcamo turut menyatakan Nissan akan membawa pelbagai teknologi EV yang sudah diguna pada kenderaan biasa mereka ke litar pula.

Selain ciri aerodinamik yang lebih menonjol, kenderaan lumba Formula E musim baru ini juga akan menampilkan penggunaan bateri serta pakej kuasa serba baru. Hentian untuk musim kelima ini termasuk New York, Paris, Berlin, Rome, Zurich dan Hong Kong.