Monster adalah satu model penting bagi Ducati. Ia mencatat jualan antara yang terbanyak bagi model keluarannya dan model pertama dikeluarkan pada tahun 1992. Kini, selepas 25 tahun Monster berada dalam pasaran, pengeluar motosikal dari Itali itu mengeluarkan Monster edisi khas sambutan ulang tahun yang terhad hanya sebanyak 500 unit dan dinamakan sebagai Monster 1200 25° Anniversario.

Asas motosikal ini masih sama seperti Monster 1200 yang diperkenalkan sebelum ini, iaitu menggunakan enjin Testastretta 11° DS dua silinder V 1,198 cc yang berkuasa 147 hp pada 9,250 rpm dan 124 Nm tork pada 7,750 rpm, tetapi diberikan ubah suai khas.

Paling mudah dilihat adalah badan yang menampilkan tiga warna bendera Itali pada bahagian fairing hadapan, tangki dan penutup tempat duduk belakang yang mendapat inspirasi daripada Monster S4RS Testastretta Tricolore tahun 2008. Di tempat duduk pula, terdapat sulaman logo ulang tahun ke-25.

Kemudiannya, bahagian kerangka trellis serta rim Marchesini yang diguna dicat dengan warna emas. Untuk tuil brek dan klac, Monster 1200 25° Anniversario ini menggunakan unit yang dibuat daripada aluminium, manakala penghadang lumpur, kemasan di tempat kunci serta lapik haba ekzos dibuat daripada gentian karbon. Turut diberi adalah kain penutup motosikal yang mempunyai logo serta nombor keluaran khas untuk motosikal ini.

Untuk bahagian casis, Monster keluaran terhad ini menawarkan yang terbaik di mana lengan ayun tunggal aluminiumnya dipadankan bersama suspensi Ohlins yang boleh dilaras sepenuhnya manakala di hadapan juga terdapat fork Ohlins 48 mm dan steering damper Ohlins. Tugas membrek dijalankan oleh angkup Brembo M50 serta cakera berkembar 330 mm di hadapan, dan cakera 245 mm di belakang.

Monster 1200 25° Anniversario akan mula dipasarkan di Eropah pada bulan September ini, diikuti bulan Oktober untuk Jepun, November untuk Amerika Syarikat dan Disember untuk Australia. Walaupun begitu, ia sudah boleh ditempah awal.