Dalam usaha untuk membasmi amalan rasuah dalam proses ujian memandu, kementerian pengangkutan akan memperkenalkan sistem ujian tanpa kehadiran penguji manusia dan hanya bergantung kepada sistem automasi, ujar menteri pengangkutan Anthony Loke dalam laporan The Star.

Menurut beliau, projek perintis akan dimulakan dalam masa satu atau dua bulan lagi dan akan dibuat di Johor. “Tiada penguji akan duduk di sebelah pemandu yang diuji. Kami akan gunakan proses automasi, dengan litar yang dilengkapi kamera-kamera CCTV dan kabel-kabel,” jelas Loke.

Dengan sistem ini, pemandu yang diuji akan dinilai oleh penguji dari bilik kawalan, bagi mengurangkan campur tangan manusia. Dengan cara ini pemberian ‘duit kopi’ dapat dielakkan dan segala bukti ujian sama ada lulus atau gagal dapat dibuktikan menerusi rekod dalam kamera.

Loke juga menyatakan bahawa kementeriannya juga sedar dengan kewujudan pakej “gerenti lulus” yang ditawarkan oleh sekolah-sekolah memandu. “Ada yang mengiklankan pakej ini secara terang-terangan di Facebook, memberikan janjin kepada pelanggan bahawa mereka boleh mendapatkan lesen tanpa menduduki ujian. Tetapi kami berazam untuk mengubah budaya seperti ini,” katanya.