Menurut satu laporan Autocar, barisan kenderaan EV bagi jenama Audi akan mempunyai kemampuan pengecasan pantas; ia boleh mencapai tahap 80% penuh dalam tempoh hanya 12 minit. Model SUV Audi e-Tron yang baru saja dilancarkan, yang menjadi kenderaan elektrik sepenuhnya yang pertama buat Audi, boleh dicas sehingga 80% dalam masa 30 minit melalui pengecas 150kW DC pantas yang kini mula beredar di Eropah.

Pengecas pantas ini adalah sebahagian daripada rangakaian Ionity oleh Audi sendiri, disertai selainnya oleh jenama-jenama seperti BMW, Mercedes, Porsche dan beberapa lagi. Unit pengecas berkenaan hadir dengan keupayaan mengecas 350 kW DC. Bagaimanapun, ini hanya akan digunakan sebaik sahaja teknologi berkapasiti tinggi dibangunkan.

Jangkaannya, tempoh masa untuk perkara itu berlaku tidaklah terlalu lama lagi. Pengurus Pemasaran Produk e-tron, Johannes Eckstein memaklumkan penerbitan berkenaan, model e-tron GT yang akan datang akan menjadi kereta pertama menggunakan bateri jenis itu, dijangka pada 2020 nanti.

Ketika ini, bagi e-tron, Audi menawarkan dua penyelesaian pengecas untuk AC di rumah melalui Charging System Compact dengan kadar 11 kW untuk pasaran Eropah, dengan cas penuh mengambil masa 8.5 jam. Pasaran Amerika menerima unit yang sama, dengan kadar 9.6 kW (kurang 10 jam untuk penuh).

Yang kedua, Charging System Connect 22 kW, dengan cas penuh dalam masa 4.5 jam sahaja. Sistem ini disambungkan ke aplikasi myAudi, membolehkan pengguna untuk menentukan tempoh cas yang diinginkan dan merancang bila untuk mengecas. Kedua-duanya menggunakan penyambung Type 2, tetapi e-tron turut menggunakan Combined Charging System (CSS) standard untuk cas pantas DC.