Jaguar Land Rover Malaysia telah pun memperkenalkan varian terakhir bagi Range Rover Velar dengan kehadiran P380 R-Dynamic, menyertai dua lagi pilihan yang terlebih dahulu dilancarkan pada April lalu. Varian baharu ini ditawarkan pada harga RM722,787, tidak termasuk cukai jalan, pendaftaran dan insurans, tapi didatangkan dengan waranti lima-tahun, servis percuma lima-tahun dan juga bantuan tepi jalan tiga-tahun.

Di bawah bonet untuk varian baharu ini, dilengkapi dengan enjin 3.0 liter supercharged V6 petrol yang mampu menghamburkan kuasa sehingga 380 PS pada 6,500 rpm dan tork 450 Nm pada 3,500 rpm. Penjana kuasa enam-silinder ini dipadankan dengan transmisi automatik lapan-kelajuan dan sistem pacuan semua-roda – dengan sistem Intelligent Driveline Dynamics (IDD) dan Terrain Response.

P380 R-Dynamic ini mampu memecut dari sifar ke 100 km/j dalam masa 5.7 saat dan kelajuan maksimum sehingga 250 km/j, menjadikannya terpantas berbanding varian yang dilengkapi dengan enjin P250 2.0 liter empat-silinder Ingenium (6.7 saat, kelajuan maksimum 217 km/j).

Selain prestasi yang lebih tinggi, ia juga dipadankan dengan suspensi udara empat-penjuru yang membolehkan ketinggian kenderaan diubah sehingga 50 mm untuk masuk/keluar dan memuatkan kargo dengan mudah. Sistem ini turut merendahkan kenderaan sehingga 10 mm pada kelajuan di bawah 105 km/j bagi membantu mengurangkan seretan aerodinamik.

Bagi kelengkapan luaran, elemen standard termasuk lampu utama Matrix LED, pemegang pintu retractable, tailgate berkuasa bebas-tangan, roda ‘Style 1033’ 10-jejari 21-inci dan juga kit penggayaan R-Dynamic – bampar hadapan yang lebih menyerlah, kemasan ekzos krom berkembar dan lambang R-Dynamic.

Di dalamnya, ia didatangkan dengan sistem infotainmen InControl Navigation Pro yang bekerjasama dengan sistem Touch Pro Duo, dengan dua skrin sesentuh 10-inci, selain unit paparan 12.3-inci untuk Paparan Pemandu Interaktif pada kluster instrumen.

Lain-lain elemen termasuk tempat duduk larasan berkuasa 10-hala (dengan fungsi memori untuk tempat duduk pemandu), pencahayaan ambien, 825-watt, sistem bunyi Meridian 17-pembesar suara, kawalan suhu dwi-zon, Bantuan Lampu Tinggi Pintar, Morzine headliner, paparan unit utama, upholstery kulit Windsor dan bumbung matahari panoramik.

Bagi keselamatan, ia lebih kurang sama dengan varian janaan P250, dengan enam beg udara, Kawalan Kestabilan Dinamik (DSC), Kawalan Cengkaman Elektronik (ETC), Kawalan Kestabilan Olengan, Kawalan Brek Selekoh (CBC), ABS dengan EBD dan cagak Isofix.

Bagi P380 R-Dynamic, ada ciri tambahan ditampilkan termasuklah Kawalan Kelajuan Adaptif (ACC) dengan Stop & Go dan Sistem Brek Kecemasan yang boleh beroperasi dalam kelajuan antara 10 hingga 160 km/j; jika radar mengesan pelanggaran bakal berlaku dan ia akan membunyikan amaran untuk pemandu, dan sekiranya pemandu tidak mengambil langkah untuk mengelaknya, kenderaan akan brek secara automatik untuk mengelakkan pelanggaran terbabit.

GALERI: Range Rover Velar P250 R-Dynamic