Rolling Chassis with the Modular Electric Drive Kit (MEB) – First pure EV platform for high volume

Umum mengetahui bahawa setiap platform yang dihasilkan oleh Volkswagen bukan hanya digunakan oleh jenama itu, ia turut dikongsi dengan jenama lain yang berada di bawah payung Volkswagen Group seperti Audi, Skoda dan Seat.

Namun menurut Volkswagen, platform baharu mereka yang digelar sebagai Modularer Elektrifizierungsbaukasten (MEB) atau platform modular electric drive matrix bukan sahaja untuk mereka, malah ia dibuka untuk digunakan jenama lain termasuk pesaing-pesaingnya, lapor Reuters.

Ketua strategi VW Micheal Jost mengesahkan bahawa Volkswagen kini sedang berbincang dengan serius bersama pesaing-pesaing mereka tentang perkara ini. Jost bercakap kepada akhbar Jerman Der Tagesspiegel minggu ini, dan menyatakan bahawa MEB dengan “standard bukan sekadar untuk VW Group.”

MEB dihasilkan khas untuk model-model janaan elektrik, dan ia akan menjadi platform utama dalam tranformasi Volkswagen dan juga jenamanya yang lain sebagai pengeluar kenderaan elektrik.

Platform direka sangat fleksibel yang bukan sahaja boleh menjadi asas kepada kereta kompak, sedan hingga SUV, malah turut boleh digunakan untuk kenderaan komersial seperti van. Ia sebenarnya mempunyai saiz yang hampir sama dengan platform Modularer Querbaukasten (MQB) yang digunakan oleh model-model semasa kumpulan VW.

Sebelum ini, VW dilaporkan telah membuat perbincangan konstruktif bagi berkongsi platform MEB mereka dengan Ford. Kedua-dua pengeluar berkenaan telah mengumumkan bahawa kerjasama yang akan dijalinkan agak besar melibatkan pembangunan van komersil dan juga trak pikap bersaiz sederhana untuk pasaran global.