Proton Persona facelift sudah pun didedahkan hujung bulan lalu, dan pada minggu lalu kami telahpun memandu uji versi hatchbacknya iaitu Iriz facelift di litar ujian Proton. Dan kini, gambar sedan paling mampu milik Proton iaitu Saga versi disegarkan telah pun kelihatan sedang diuji di atas jalan raya awam.

Gambar terbaharu ini diterima dari pembaca kami, Faiz, dan ia menyerlahkan rupa hadapannya, bebanding imej sebelum ini yang hanya nampak bahagian belakang. Dapat dilihat, Saga facelift ini menerima gril ‘inifinite waeve‘ baharu, bersama bampar yang direka semula dengan liang udara tengah lebih besar.

Perumah lampu kabus masih lagi ditutup dengan pelekat penyamaran, namun berkemungkinan ia akan direka seperti Iriz dan Persona dengan rupa diinspirasikan ‘Abang Long’ mereka, SUV segmen-C Proton X70.

Lampu-lampu utama di hadapan dan belakang nampaknya seperti tidak menerima perubahan. Namun bahagian bampar belakang dilekatkan dengan pelekat penyamaran sepenuhnya menyukarkan untuk kami lihat apa yang berbeza – mungkin kemasan diffuser direka lebih ringkas berbanding model sedia ada.

Bahagian sisi juga menyaksikan tiada perubahan yang ketara. Kesemua rim kereta ujian ini juga dilekatkan dengan pelekat penyamaran, berkemungkinan besar bakal menerapkan rekaan baharu.

Proton Saga facelift ini juga berkemungkinan besar masih akan menggunakan unit janakuasa sama iaitu enjin 1.3 liter VVT berkuasa 94 hp/120 Nm, digandingkan dengan pilihan kotak gear lima kelajuan manual atau CVT automatik. Persona dan dan Iriz facelift telah sah dilengkapkan dengan sistem infotaimen dengan fungsi arahan suara ‘Hi Proton’, tetapi untuk Saga ia masih lagi menjadi tanda tanya.