Di United Kingdom (UK), Ford ada menjual van yang dinamakan sebagai Transit Connect. Ia kecil sedikit daripada Transit biasa, dan di bawahnya pula ada lagi beberapa model lain seperti Transit Courier dan Fiesta Van. Harga untuk Transit Connect ini adalah antara £15,665 (RM84,713) hingga £20,405 (RM110,347).

Meskipun Transit Connect ini adalah sebuah model kegunaan komersial, sebuah syarikat ubah suai kenderaan yang cukup terkenal dalam dunia perlumbaan di sana, iaitu MS-RT telah menjadikan ia lebih istimewa dengan pengeluaran edisi khas MS-RT Transit Connect Launch Edition.

Ia ditawarkan pada harga bermula £23,995 (RM129,761) dan melaluinya pemilik akan dapat menikmati sebuah van yang nampak lebih garang dan sporty. Antara barang yang dipasang pada model keluaran terhad 40 unit ini adalah termasuk kit badan khas MS-RT yang menjadikannya nampak lebih seperti model Focus ST, rim OZ Racing 18 inci, sistem ekzos dengan empat muncung di belakang dan badannya dicat warna Magnetic Grey.

Walaupun masih belum menyiarkan gambar untuk bahagian dalam, MS-RT memberitahu kenderaan ubah suai khas mereka ini juga nanti akan dilengkapi tempat duduk dibalut suede dan nappa serta stereng sports, sebagai tambahan kepada ciri sedia ada seperti sistem infotainmen dan kawalan suara SYNC 3, navigasi, kamera undur, lampu utama bi-xenon, lampu dan pengelap cermin automatik dan pelbagai lagi.

Sekiranya tidak cukup, pembeli boleh menambah lagi aksesori lain seperti sistem ekzos penuh Maxhaust, muncung ekzos hitam serta roda stereng gentian karbon penuh. Bahagian enjin tidak diusik dan van ini masih dikuasakan oleh unit 1.5 liter diesel EcoBlue yang mampu menghasilkan kuasa 120 PS dan 270 Nm tork, dan pelanggan mempunyai pilihan untuk mendapatkan transmisi manual ataupun automatik.