Satu demi satu pengeluar motosikal terkenal menjalinkan kerjasama dengan syarikat dari China. Terbaru adalah MV Agusta, yang menandatangani perjanjian kerjasama dengan syarikat Loncin Motor Co. Ltd, dari China.

Dalam perjanjian ini, kedua-dua syarikat akan bersama membangunkan barisan produk baru MV Agusta yang menggunakan enjin berkapasiti antara 350 hingga 500 cc tetapi rekaan dan kejuruteraan dijalankan sepenuhnya oleh MV Agusta sendiri.

Hasil daripada kerjasama ini akan diletakkan dalam segmen motosikal premium, seperti model-model lain MV Agusta sebelum ini, dan identiti jenama itu akan dikekalkan. Ia juga adalah sebahagian daripada strategi syarikat Itali itu untuk mengembangkan portfolio mereka dan mencapai kejayaan lebih besar di peringkat global.

Menurut kenyataan yang dikeluarkan oleh MV Agusta, produk yang dibangunkan bersama dengan Loncin Motor ini akan diperkenalkan untuk pasaran seawal hujung tahun 2021. Melalui kerjasama ini juga MV Agusta akan membantu Loncin untuk membangunkan motosikal berkapasiti lebih tinggi mereka yang menggunakan jenama VOGE.

“Kerjasama strategik ini adalah langkah yang penting untuk mencapai visi masa hadapan MV Agusta. Kami bersenang hati dengan peluang pembangunan ini, yang melihatkan kami mendekati sekutu dan produk yang betul, yang juga menjanjikan peminat kami di seluruh dunia untuk pilihan yang lebih luas, tetapi sentiasa mempunyai DNA MV Agusta,” kata CEO MV Agusta Motor SpA, Timur Sardarov.