Kebanyakan head-up display yang berada dalam pasaran sekarang menghasilkan paparan 2D, tetapi nampaknya Jaguar Land Rover (JLR) mahu menjadikannya lebih maju lagi dengan membangunkan sistem paparan 3D yang menggunakan augmented reality untuk memantulkan informasi terus kepada pandangan jalan di hadapan.

Melalui sistem ini, pengeluar dari British ini mahu meningkatkan lagi waktu maklum balas pengeluaran informasi seperti amaran keluar dari laluan, pengesan bahaya dan penunjuk arah, sambil mengurangkan kesan gangguan pandangan dan membantu pemandu menilai keadaan pemanduan.

Pada masa hadapan, teknologi ini juga mungkin boleh digunakan oleh penumpang untuk menonton filem 3D yang menggunakan teknologi pengesan kepala dan mata. Dengan sistem ini, mereka tidak perlu memakai sebarang cermin mata 3D dan dapat menikmatinya dengan lebih selesa.

Sistem ini dianggap sangat berguna, terutamanya pada kenderaan autonomous, di mana beberapa penumpang boleh melihat media masing-masing seperti perincian perjalanan, tempat menarik ataupun tayangan filem – semuanya dioptimakan mengikut tempat mereka duduk.

Sistem head-up display generasi seterusnya ini adalah sebahagian daripada perancangan masa hadapan “Smart Cabin” JLR, yang menggunakan pelbagai teknologi untuk menghasilkan ruang tersendiri bagi pemandu dan penumpang dalam kenderaan. Ia juga disasarkan untuk meningkatkan ciri keselamatan, hiburan serta kemudahan lain dalam kenderaan.