Proton kian mampu melebarkan senyuman dan memperhebatkan lagi langkah agresifnya dengan mencatatkan jualan memberangsangkan sepanjang bulan Ogos 2019 iaitu cecah 9,127 unit kenderaan. Sekaligus mewakili 17.6% daripada Jumlah Keseluruhan Industri (TIV) untuk bulan Ogos, menjadikan keseluruhan pegangan pasaran Syarikat untuk tahun ini sebanyak 15.3%.

Malahan, Proton turut menguasai 36% bagi pertumbuhan jumlah keseluruhan jualan dari tahun ke tahun – tertinggi antara lima jenama terkemuka – walaupun TIV menurun sebanyak 5.8% berbanding tahun 2018. Dengan mencatat kadar pertumbuhan terbaik berbanding lima jenama automotif di Malaysia, Proton kini berada di kedudukan yang tepat untuk mengatasi keseluruhan jualannya pada 2018 iaitu sebanyak 64,744 unit. Jumlah keseluruhan jualan sehingga akhir Ogos lalu mencecah sebanyak 61,396 unit.

“Proton sangat berterima kasih di atas penerimaan pelanggan terhadap pelbagai penawaran yang diberikan oleh kami. Syarikat telah mencatatkan pertumbuhan jualan terbaik berbanding lima jenama terkemuka pada tahun ini dan meskipun TIV Malaysia telah menurun sebanyak 5.8%, pertumbuhan jualan sebanyak 36% menunjukkan kami kini berada di landasan yang betul.

“Melalui inisiatif seperti pembukaan lebih banyak cawangan 3S/4S serta penambahbaikan khidmat pelanggan dan kualiti produk yang ditetapkan untuk tahun ini, kami yakin akan dapat mengakhiri 2019 dengan kedudukan yang kukuh,” kata Ketua Pegawai Eksekutif Proton, Dr Li Chunrong.

Selain SUV Proton X70 yang membantu melonjakkan jualan Proton tika ini, Saga 2019 yang baru dilancarkan pada 6 Ogos lalu, kini telah menerima tempahan melebihi 10,000 unit. Dikhabarkan, tempahan menerusi platform dalam talian Proton turut mencecah lebih 1,000 unit. Terdorong dengan sambutan luar biasa itu, Proton melanjutkan tempoh tempahan bagi model tersebut menerusi dalam talian sehingga 17 September ini, dan pelanggan masih berpeluang menempahnya dengan hanya RM9.90.

Proton Saga 2019 ditawarkan dalam tiga varian, iaitu Standard MT, Standard AT dan juga Premium AT. Ia turut menawarkan harga yang lebih mampu milik dengan ciri yang lebih berbaloi – varian Standard MT dijual pada harga RM32,800, diikuti Standard AT pada harga RM35,800. Manakala bagi varian paling lengkap pula, Premium AT, ia dijual pada harga RM39,800 – harga atas jalan, tidak termasuk insurans.