Selepas satu bulan Chevrolet Corvette Stingray C8 dilancarkan, sekarang ia mendapat versi bumbung boleh buka secara elektik pula. Harga untuk model baru ini US$7,500 (RM31,384) lebih mahal berbanding versi coupe (dengan bumbung yang boleh dibuka secara manual) yang dijual pada harga US$59,995 (RM251,055).

Pada bahagian mekanikal, varian baru ini sama sahaja dengan varian coupe, dan ia masih dikuasakan oleh enjin V8 NA 6.2 liter LT2 yang mampu menghasilkan 495 hp dan 637 Nm tork. Transmisi pula adalah unit automatik klac berkembar lapan kelajuan, tetapi catatan prestasi tidak didedahkan.

Untuk menggunakan bumbung yang terbahagi kepada dua ini, keseluruhan bahagian belakang telah direka semula untuk memuatkan pelindung bahagian atas serta penghadang angin kaca yang boleh dilaras secara elektronik. Penutup bahagian enjin kaca pula diganti dengan besi biasa yang berlubang.

Menurut Chevrolet, bumbung varian Convertible ini boleh digunakan pada kelajuan sehingga 48 km/j, mempunyai enam motor dan boleh dibuka dan ditutup dalam masa 16 saat. Satu perkara menarik, tidak seperti biasa, Stingray Convertible ini masih mempunyai ruang simpanan yang sama dengan versi coupe, walaupun dengan bumbung dibuka. Dalam keadaan standard bumbungnya akan diwarnakan sama seperti badan, tapi ada juga pilihan kemasan Carbon Flash metalik.

Selain bahagian yang dinyatakan tadi, semuanya kelihatan sama seperti versi coupe, termasuklah spoiler belakang yang merupakan sebahagian daripada pakej Z51 Performance. Beberapa bahagian lain seperti casis, spring dan penyerap turut ditala semula untuk memastikan prestasi yang hampir sama seperti versi coupe.